A szoftveres funkciókat nem védi a szerzői jog

A szoftverek által végrehajtott funkciókra nem vonatkozik a szerzői jogvédelem – ez annak az állásfoglalásnak a lényege, melyet az Európai Unió Bíróságának egyik főtanácsnoka hozott az SAS Institute által egy brit vállalkozás ellen indított perben. Az ügy fontos precedenst teremthet az európai szoftveripar számára, mert iránymutatással szolgál a konkurensek termékeivel együttműködő szoftverek jogi megítéléséhez is.

Az Yves Bot főtanácsnok által adott vélemény – mely nem kötelező érvényű az ítéletet várhatóan jövőre meghozó Bíróságra nézve – megerősíti az angol legfelsőbb bíróság tavaly júliusi határozatát. Akkor az az ítélet született, hogy a szoftverek funkcióira, mint amilyen például egy ablak kirajzolása vagy a kurzor mozgatása, nem vonatkozik a szerzői jogvédelem. A brit bírák az ügyben az Európai Bírósághoz fordultak útmutatásért.

A főtanácsnok véleménye szerint a számítógépes programok esetében szerzői jogi védelem kizárólag a konkrét megvalósítást, az alkotók szellemi munkáját tükröző forráskódot és tárgykódot illeti meg, a program által megvalósított funkciókat nem. Ha másként lenne, nem létezhetnének a piacon hasonló szolgáltatásokat megvalósító szoftverek. „Ha elfogadnánk, hogy a számítógépes program funkcionalitása önmagában levédhető, azzal lehetővé tennénk az ötletek kisajátítását, a technológiai és ipari fejlődés kárára” – írta Yves Bot. A vélemény szerint hasonlóképpen nem helyezhető szerzői jogi oltalom alá a programozási nyelv sem.

A főtanácsnok kimondta azt is, hogy az egyes szoftverek használatának licencével rendelkező felhasználónak bizonyos feltételek mellett joga van a program által használt adatformátum és a programkód „reprodukálására”, ha egy olyan program elkészítése a célja, mely az eredetivel együttműködik. Az eredeti forráskódját azonban ilyen esetben sem másolhatja le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAS

Azóta történt

Előzmények