Hollandia kiáll a titkosítás fontossága mellett

Kiáll a titkosítás fontossága mellett a holland kormány. A Biztonsági és Igazságügyi Minisztérium hétfőn kiadott nyilatkozata azt írja, „a kormány úgy véli, nincs elfogadható indok a titkosítás fejlesztésének jogi akadályozására Hollandián belül.” A nyilatkozat előzménye, hogy félmillió eurós támogatással segítik az OpenSSL munkáját.

A biztonsági és gazdasági miniszterek aláírását is tartalmazó dokumentum szerint a hátsó kapuk megléte a titkosítási eljárásokban nem csak a hatóságok, hanem a bűnözők és terroristák számára is megkönnyíti a kutakodást, ez pedig nemkívánatos következmény volna, főleg annak fényében, hogy a társadalom működésének egyre fontosabb pillére a biztonságosan tárolt adathalom.


(forrás: Inbraakpreventie) [+]

Azért azt is leírták, hogy a magánélethez való jog, a biztonságos kommunikáció nem abszolút, azaz bizonyos korlátozások lehetnek, amennyiben ezek megfelelnek az alkotmány és az Európai Emberi Jogi Bíróság feltételeinek. A fellépésnek azonban arányosnak kell lennie a jogsértés mértékével, így (és mivel a titkosítás széles körben elterjedt a digitális világban), a kötelezően előírt backdoor nem támogatható.

Azóta történt

Előzmények