Letölthető a Skype 3.6

A Skype és a Logitech együttműködése, ahogy mi is beszámoltunk róla, a cégek ígérete szerint a jelenleginél sokkal jobb minőségű videotelefonálást tesz lehetővé, s a két héttel ezelőtti bejelentés után a Skype e rendszert működtető, 3.6-os verziója tegnaptól már nem béta-állapotú, a felhasználók letölthetik a végleges programfrissítést.

Ennek a változatnak valójában csak egyetlen újdonsága van: az úgynevezett High Quality Video szolgáltatás, melynek használata azonban több feltételhez van kötve: a 640x480 (VGA) felbontású, másodpercenként 30 képkockát felvillantó mozgókép (teljes képernyős üzemmódban is) megalkotásához mindkét oldalon, a hívónál és a fogadónál is kétmagos processzorra van szükség, a cégek állítása szerint a kameráknak is a Logitech 2 megapixeles eszközei közül kell kikerülniük (három konkrét típust határoztak meg erre a célra), s emellett a minimálisan 384 Kb/s feltöltési sebességgel rendelkező kapcsolat is elengedhetetlen.

Habár e hardver-szoftver kombináció kizárólagos ajánlása igen csak üzleti modellt sejtet, nem pedig technológiait, a cégek határozottan állítják, hogy a kívánt minőség csakis ebben az összeállításban érhető el. Az elmúlt két hét tapasztalataira hivatkozva Gareth O’Loughlin, a Skype mobil- és hardvereszközökért felelős vezérigazgatója azt mondta, hogy aki kipróbálta az új szolgáltatást, az mind meg is maradt a használata mellett, mivel olyan élethű a megjelenítés. Az igazgató lelkes nyilatkozata szerint a „szellem kiszabadult a palackból”, s mostantól a magánfelhasználók egy olyan technológiához juthatnak hozzá, amely eddig csak a pénzesebb cégek számára volt elérhető.

A Logitech szakemberei újratervezték az úgynevezett QuickCam drivert, hogy kameráik kiszolgálják az új igényeket. A kérdéses három kamera egyébként: a Logitech QuickCam Pro 9000, a Logitech QuickCam Pro for Notebooks és a Logitech QuickCam Orbit AF, más néven Logitech QuickCam Sphere AF (az első kettő körülbelül 20 ezer forintért szerezhető be, az utolsó körülbelül 30 ezerért). A működtetéshez szükséges QuickCam 11.5-ös verziója is letölthető a vállalat honlapjáról.

Azóta történt

Előzmények