Egy 60 000 forintos eszközzel törték fel a Blu-ray védelmét

Tavaly szeptemberben nagy hírverést kapott, hogy a pastebin.com weboldalra felkerült a HDCP nevű, Intel által fejlesztett másolásvédelmi eljárás mesterkulcsa, melynek segítségével a hozzáértő szakemberek előtt megnyílt a lehetőség, hogy olyan mesterkulccsal ellátott eszközöket építsenek, melyek lehetővé teszik a titkosított Blu-ray filmek másolása.

Az Intel szóvövője az eset kapcsán elmondta, hogy a kód felhasználása viszonylag bonyolult, idő- és pénzigényes, így a Blu-ray piacnak nem fog nagy kárt okozni a kulcs kiszivárgása. Most azonban új fordulathoz ért a történet: egy német egyetem (Ruhr-Universität Bochum) Secure Hardver Group nevű csoportjának kutatói Tim Güneysu vezetésével építettek egy olyan eszközt, melynek segítségével viszonylag olcsón lehet a valóságban is alkalmazni a mesterkulcsot. A kutatók úgynevezett MITM (man-in-the-middle) támadással törték fel a védelmet.

A dolog mögé egy viszonylag olcsó hardvert építettek a kutatók. Az egésznek az alapja egy FPGA lap, egészen pontosan egy Digilent Atlys, melyen HDMI-port és egy RS232-es kommunikációs csatorna is található. Güneysu hangsúlyozza, hogy a kutatás sosem arra irányult, hogy elősegítség az illegális másolatok készítését; „A célunk az volt, hogy megvizsgáljuk a HDCP rendszerek tényleges biztonságát és azt, hogy milyen pénzügyi kiadással jár egy ilyen rendszer megépítése. Az a tény, hogy ezt az eredményt egy PhD-dolgozattal összefüggésben, mindössze 200 eurós költséggel értük el, nem túl jó a jelenlegi HDCP rendszer számára”. A felhasznált alaplap listaára egyébként 350 dollár körül mozog (80 000 forint), de a diák a címben is említett 60 000 forintnak megfelelő (260 dolláros) áron jutott hozzá.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények