Drágulhatnak a chipek a tajvani földrengés miatt

A vizsgálatok idejéig leállították a gyártás egy részét, ez viszont az ellátási lánc megakadásához vezet az elemzők szerint, ami tovább fokozza az árfeszültséget, drágulhatnak a chipek.

Az elemzők értékelése szerint a Tajvant sújtó, elmúlt 25 év legerősebb földrengése várhatóan szűkösebbé teszi az alkatrészek ellátottságát, így félvezetőkből és kijelzőkből is kevesebb lesz, mivel sok üzemben most állítják helyre a működést.

A 7,2-es erősségű földrengés hatására 9 embert halt meg és több mint 1000 sérült meg. Az ország a chipipar legjelentősebb szereplője, többek között a TSMC, az UMC, a Vanguard International Semiconductor és a Powerchip Semiconductor Manufacturing révén. Aa helyi cégek évtizedek óta készítik a gyáraikat a földrengésekre, sok rendszer képes automatikusan lekapcsolni a károk minimalizálása érdekében. Ezek teljes újraindítása csak 36-48 órát vesz igénybe. Ez elvileg csak sok fejfájást okoz, a bevételekre nem lesz hatással. A legtöbb üzemet nem érintették egyébként a történtek, de a cégek zöme a gyártás egy részét leállította, amíg vizsgálatokat folytat. A TSMC például az építkezéseken állította le a munkát, az üzemek zömében elvileg már éjszaka újraindították a termelést, miután a 4, 5, 3 nm-es és EUV technológiás gyártósorokon is leállították azt. Az NVIDIA konzultált a céggel, és nem vár fennakadásokat. A TSMC egyes szállításai viszont késhetnek, az ostyatermelést megemelik majd, hogy kompenzálják a helyzetet.

Az elemzők szerint gondot jelent, hogy néhány igen fejlett üzemben 24/7-ben, heteken át kell menjenek az eszközök, a leállás pedig teljesen felborítja a működést, ami árnyomáshoz vezet és rövid távú fennakadásokat okoz Japán és Dél-Korea (upstream) és Kína és Vietnám (downstream) felé is a gyártásban. Azt mondják, az alacsonyabb készletek miatt a chipgyártók árakat emelhetnek, és a tévés panelekből is hiány lehet, mivel eddig is csúcson üzemeltek a gyárak, hogy kielégítsék a keresletet.

Ami a nyereséget illeti: a Samsung az elmúlt hat negyedév legjobb eredményét jelenti be hamarosan, hála a magasabb chipáraknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények