Félnek a katonák a Google Earthtől


Az aggódó tábornok

Az Egyesült Államok légierejének biztonsági vezetője csütörtöki nyilatkozatában annak az aggodalmának adott hangot, hogy a kereskedelmi forgalomban elérhető népszerű online térképes alkalmazások (mint például a Google Earth) komoly biztonsági kockázatot jelentenek.

David Deptula tábornok szerint nem kétséges, hogy ezek az alkalmazások, mint már volt is rá példa, segíthetnek mind a terroristáknak, mind a hadseregeknek hadműveleteik megtervezésében. Véleménye szerint ez a közkinccsé vált technológia, mely korábban csak a nagy költségvetésű állami hadseregek számára volt elérhető, az eddig titokban tartott helyek felfedéséhez vezet, s alapjaiban forgatja fel a biztonságpolitikáról vallott nézeteket.

A tábornokot újságírók megkérdezték ezek után, hogy vajon terveznek-e komoly lépéseket, melyek a nyilvánosan elérhető műholdas fényképeken alapuló szolgáltatások szabályozását érintik – értsd: mint arra már volt számtalan példa, a katonailag kritikusnak tartott területek képeit elhomályosítják vagy roppant alacsony felbontásúra redukálják. Deptula erre azt válaszolta, hogy a hadsereg részéről nem tud ilyen törekvésekről, s nem is híve a megszorításoknak.

Amint a Reuters írja: megteszik ezt helyettük a kormányzatok.

Azóta történt

Előzmények