Hackertámadás Veszprémben

Egy népszerű pizzéria felhasználóinak adatait nemcsak megszerezték, de a támadó sajátos módon nyilvánosságra is hozta ezeket az információkat.

Az omegahirek.hu írta meg tegnapi tudósításában, hogy hackertámadás érte pénteken az egyik veszprémi pizzéria weboldalát: „Feltörték a veszprémi … pizzéria oldalát, több ezer felhasználó személyes adatai, köztük a jelszavaik kerültek ki a netre. Az oldal üzemeltetője nem tett semmit annak érdekében, hogy értesítse a felhasználókat, csak gyorsan leállította az oldalt. Google cache-ben még megvan az eredeti üzenet” – a beszámoló szerint ez áll a pizzéria vendégeinek, rendszeres fogyasztóinak kiküldött e-mailben, egy linkkel, ami egyértelműen igazolja a hackertámadást és arra is lehetőséget ad, hogy bepillantsunk, milyen adatokat halásztak el a weblap üzemeltetőjétől.

A riportban leírják, hogy a linkekre kattintva több mint 6000 veszprémi neve és e-mail címe látható, illetve egy másik oldalon közel 4000 jelszó. A címek és jelszavak tegnap még nem voltak párosítva, az újságírók azt valószínűsítik, hogy a teljes adatbázist megvételre kínálta fel a támadó.

Az omegahirek.hu munkatársai megkeresték a pizzéria üzemeltetőit, akik azt mondták, nagyon sajnálják a történteket, és arra kérik minden megrendelőjüket, hogy változtassa meg fontos jelszavait. Ők, amint tapasztalták, hogy támadás érte az oldalukat, leállították azt, és rendőrségi feljelentést tettek.

Elmondásuk szerint akkor észlelték, hogy valamilyen probléma van, amikor egymás után futottak be szombaton reggel fals megrendelések. Volt, aki 100 pizzát akart rendelni. Aztán az árakat változtatták meg az oldalon. Hiába zárolták azonnal az oldalt, a hacker mindig újraaktiválta. A támadás a cégnek is komoly kárt okoz. Weblapjuk jelenleg elérhetetlen, rendelést ezért csak telefonon tudnak felvenni, ráadásul új weboldalt is készíttetniük kell, ami több száz ezer forint költséget jelent.

Azok a veszprémiek vannak kellemetlen helyzetben, akik amikor weboldalakon, webshopokban regisztrálnak ugyanazt a felhasználó nevet és jelszót adják meg, mert így adataikkal több oldalra is be tudnak lépni az adathalászok. Aki a regisztrálásnál e-mail címe vagy Facebook fiókja jelszavát használja, annak az üzeneteikhez is hozzáférhetnek. A nyilvánosságra hozott listát nézve, vélhetően sokan vannak ilyenek.

Azóta történt

Előzmények