Kartellező magyar informatikai cégeket marasztaltak el

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mai közleményében adott hírt arról, hogy három korábbi ügyben a fellebbviteli eljárásokban a bíróság helyben hagyta a hivatal döntéseit, így jogerős ítélet született két, informatikai cégeket illető versenykorlátozó megállapodás ügyében is.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata még 2003. június 25-én írt ki hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást egy integrált pénzügyi gazdasági rendszer bevezetésére. A GVH Versenytanácsa szerint a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Emiatt a két vállalkozás 7,2–7,2 millió forint bírságot kapott a GVH-tól.

A döntést az elmarasztalt cégek bíróság előtt támadták meg, de előbb 2007 novemberében a Fővárosi Bíróság, majd ez év novemberében a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította keresetüket. Ez azt jelenti, hogy a GVH jogerősen állapította meg, hogy a két vállalkozás kartellezett, és jogosan szabott ki rájuk emiatt bírságot.

Ugyancsak nemrégiben született döntés egy másik informatikai kartell ügyében is. A GVH ebben megállapította, hogy az Albacomp Rt. és a Synergon Rt. a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság részére „a produktív üzemben működő Oracle Applications humán- és bérszámfejtési rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására, valamint a rendszer funkcionális körébe tartozó egyéb humán vonatkozású alkalmazásfejlesztések megvalósítására tanácsadói és projektvezetői szerepkörben” nyújtandó szolgáltatásra vonatkozó projekt elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással. A GVH az Albacomp Rt-vel, illetve a Synergon Rt-vel szemben 10–10 millió forint bírságot szabott ki.

A döntés ellen a két vállalkozás fellebbezett, de ez év februárjában előbb a Fővárosi Bíróság, majd ez év novemberében jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is a GVH-nak adott igazat. A jogerős döntés értelmében a két vállalkozás kartellezett, ezért jogosan kapták a bírságot.

Azóta történt

Előzmények