Erős hajrával zárta a tavalyi évet a Synergon

Tavaly 5 százalékkal, 17,9 milliárd forintra növelte árbevételét a Synergon Csoport – derült ki a társaság ma publikált gyorsjelentéséből. A 2007-es 479,8 millió forintos adózott eredmény azonban tekintélyes, 1,099 milliárd forintos veszteségbe fordult át, ami elsősorban az alacsonyabb fedezeti mutatónak, az átszervezések és elbocsátások költségvonzatainak, illetve a Fibex Kft. követelés- és készletállománya értékcsökkenésének köszönhető. A cash flow tavaly pozitív 247 millió forint volt.

Hirdetés

Kimagasló forgalmat ért el a csoport a tavalyi negyedik negyedévben: az árbevétel éves összehasonlításban 2 százalékkal, 6,2 milliárd forintra nőtt, amely 1,77 milliárd forinttal haladja meg a negyedéves átlagot. Az év végén a harmadik trimeszter 322 milliós mínusza után ismét profitot jelentett a társaság, az adózott nyereség ezúttal 305,6 millió forint volt, 44 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Synergon tavaly decemberben a gazdasági válság miatt 43 fős, a teljes dolgozói állomány 14 százalékát érintő leépítést jelentett be. Az elbocsátásokra november és idén március között fokozatosan kerül sor. A társaság egyben szerkezeti átalakításba kezdett, és holdinggá fog alakulni.

„Stratégiai szempontból olyan meghatározó döntéseket hoztunk 2008-ban, amelyek hosszú távon is biztosítani fogják versenyképességünk fenntartását. A kialakuló holdingstruktúra amellett, hogy megfelelő szakmai önállóságot biztosít az egyes tevékenységek számára, összehangolt stratégiai irányítást és kontrollt tesz lehetővé. Az átalakítás már rövid távon is átláthatóbb, mérhetőbb működést és gyorsabb döntéshozatalt eredményez. Az átszervezéssel a befektetők számára is könnyen érthető és jól kezelhető cégstruktúra jön létre” – magyarázta a lépés előnyeit Lazarovits Márk, a Synergon vezérigazgatója.

Azóta történt

Előzmények