Nem száll ringbe a 900 MHz-ért a GTS

Pauer Pál
Pauer Pál

Nem érdeklődik a mobilszolgáltatói piac iránt, ezért nem vesz részt az egy esetleges negyedik operátor belépésére lehetőséget adó frekvencia-árverésen a GTS Hungary – árulta el ma egy budapesti sajtótájékoztatón Pauer Pál, az alternatív szolgáltató ügyvezető igazgatója. A cég anyavállalata, a régiónk több országában távközlési és szerverhoszting-szolgáltatásokat nyújtó GTS Central Europe ugyan rendelkezik a licitben való érdemleges részvételt lehetővé tevő készpénztartalékkal, de a stratégiai céljai között ilyen ambíciók nem szerepelnek. A GTS egyébként nem felel meg az árverési kiírás lakossági előfizetői számra vonatkozó feltételeinek, ezért csak konzorcium tagjaként indulhatott volna az aukción.

Pauer elmondta: ennek ellenére szeptember végén megjelentek azon a konzultáción, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az érdeklődő távközlési vállalatok képviselői számára tartott. A GTS-t azonban nem a 900 MHz izgatta, hanem az, hogy a szakhatóság mikor tervezi értékesíteni a 26 GHz-es sáv még szabad blokkjait – a szolgáltató e frekvenciákon nagyobb sávszélességű, korszerűbb mikrohullámú kapcsolatot tudna biztosítani üzleti ügyfelei részére.

Az ügyvezető igazgató szerint jelenleg szélcsend van a hazai távközlési piacon, „várjuk a szelet” – mondta. A mostani gazdasági helyzetben a stagnáló árbevételt is sikerként lehet elkönyvelni – tette hozzá.

A GTS Hungary a tavalyi évet 14,7 milliárd forint árbevétellel zárta, távközlési különadó címén pedig 1 milliárd forintot fizetett. Pauer Pál elmondta, hogy e hónapban esedékes az idei adóelőleg befizetése, és ebben az évben is körülbelül 1 milliárdot fognak átutalni az államkasszába.

A vállalat a távközlési szegmensben határozottan az üzleti ügyfelekre koncentrál, és folyamatosan bővített informatikai szolgáltatásaival is ezt az ügyfélkört célozza meg. Idén 2 milliárd forintot költenek fejlesztésre, melyből 500 milliót a meglévő adatközpontok bővítésére és korszerűsítésére, 1,5 milliárdot pedig a hálózatuk kiépítésére fordítanak. A GTS Hungary saját tulajdonú országos optikai gerinchálózatának hossza ma meghaladja a 2200 kilométert.

Pauer Pál rámutatott: a lakossági internetszolgáltatás jelentősége a cégen belül mind az ügyfélszámot, mind az e területről befolyó árbevételt tekintve csökken. A GTS-nek 23 ezer lakossági és körülbelül 7 ezer üzleti ADSL-előfizetője van. Az ügyvezető újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy az üzletágat eladnák, ha komolyan vehető ajánlattal keresnék meg őket.

A GTS Hungary az egyik kitörési pontot a virtuális szerverszolgáltatásokban látja. A cég jelenleg két megoldási csomagot kínál az informatikai rendszereik üzemeltetésétől megszabadulni kívánó vállalati ügyfelek számára. E területen az idén 10-15 százalékos bővülést várnak.

Azóta történt

Előzmények