Jöhet a negyedik mobilszolgáltató

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma meghirdette a 900 MHz-es frekvenciasávban elérhető szabad blokkokra vonatkozó árverést. A megszerezhető frekvenciák harmadik és negyedik generációs mobilszolgáltatások biztosítására is alkalmasak, és technológia-semlegesen használhatók fel, így a használati jogot megszerző szereplőknek lehetősége lesz GSM-, UMTS-, LTE-, valamint WiMAX-rendszerű mobilhálózat telepítésére és üzemeltetésére is.

Az árverés kiírásával régi mulasztását pótolja Magyarország. Az európai uniós GSM-irányelv 2009-es módosítása a tagországok számára előírta, hogy az addig a mobiltelefonos kommunikáció számára fenntartott 900 MHz-es frekvenciát a GSM-mel párhuzamosan széles sávú mobilinternet-szolgáltatás előtt is meg kell nyitni. Brüsszel menetrendje szerint erre a lehetőséget már tavaly tavasszal meg kellett volna teremtenie a nemzeti szakhatóságoknak, ez azonban Magyarországon – és egyébként a tagországok többségében – eddig nem történt meg.

E frekvenciasávon jobb feltételekkel lehet mobilinternet-szolgáltatást nyújtani, a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt ugyanis jóval nagyobb területet tudnak lefedni a bázisállomások, ami egyrészt a 3G-lefedettség látványos vidéki kiterjesztéséhez, másrészt az árak csökkentéséhez vezethet. Emellett 900 MHz-en jobb a beltéri lefedettség is.

Jöhet az új szolgáltató

Az árverésről szóló hirdetmény már tegnap megjelent a Hivatalos Értesítőben. E szerint a résztvevők a 900 MHz-es sávban összesen 10,8 MHz szélességű duplex frekvenciablokkra licitálhatnak, ebből egy 5, négy 1 és egy 0,8 MHz-es blokkra az E-GSM, egy 1 MHz-es blokkra pedig a P-GSM sávban. E blokkokból egy ajánlattevő legfeljebb 7,8 MHz sávszélességű tartomány jogosultságát szerezheti meg. Ha a 900 MHz-es frekvencián új piaci szereplő nyer frekvenciahasználati jogosultságot, úgy opciót szerez további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban. E blokkokkal egy negyedik szolgáltató teljes értékű mobilszolgáltatást nyújthat.

A 900, 1800 és 2100 MHz-es frekvenciasávokon jelenleg a három hazai mobilszolgáltató közel egyenlő részben osztozik, kivételt képez ez alól az 1800 MHz-es sáv, ahol a Telenor két frekvenciablokk használati jogával rendelkezik, míg a Vodafone és a T-Mobile csak eggyel.

Az árverésre az ajánlatokat október 20-án kell benyújtania az érdeklődőknek, a részvételi díj 40 millió forint plusz áfa. A licitálási fázist az NMHH két fordulóban bonyolítja le: az első fordulóban a legnagyobb egybefüggő 900 MHz-es blokkra („A” frekvenciablokk) lehet licitálni. Ha e forduló eredményes, a második fordulóban a kisebb sávszélességű blokkok („B” és „C” frekvenciablokk) kerülnek árverésre; ha az első forduló eredménytelen volt, akkor a második fordulóban mindhárom („A”, „B” és „C”) blokkra együtt lehet licitálni.

Négymilliárdról indul a licit

Az „A” frekvenciablokk kikiáltási ára 4 milliárd forint, az 1 MHz-es sávszélességű „B” blokkok darabjáé 700 millió forint, míg a 0,8 MHz-es „C” blokké 560 millió forint. A nyertesek 15 évre szereznek jogosultságot a frekvenciablokkok használatára. Az árverés lezárásának tervezett napja 2011. december 12.

Amint arról beszámoltunk, a Business Telecom Kft. (BTel) nemrég jelezte érdeklődését a frekvenciák iránt. A 2006-ban Kecskeméten alapított, jelenleg 50 főt foglalkoztató, hazai tulajdonban lévő szolgáltató azt közölte, hogy szándékában áll belépni a magyarországi mobilpiacra. A cég az árverés mai meghirdetését követően közleményt adott ki, ám abban a részvételi szándékáról nem tesz említést.

Azóta történt

Előzmények