Súlyos büntetés elől menekül a Google Oroszországban

Ravasz jogászi trükkel próbálkoznak, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon.

Egy moszkvai fellebbviteli bíróság tegnap helybenhagyta az áprilisi döntést, így a Google-t arra kötelezték, hogy állítsa vissza a Cargrad TV letiltott YouTube-csatornáját.

A Putyin elnök személyes támogatását élvező tévéadót Konsztantyin Malofejev alapította 2015-ben, aki a Fox News korábbi producerét, Jack Hanicot kérte fel a főként monarchista, ill. pravoszláv vallási tartalmakat sugárzó csatorna beindítására. Malofejevet 2014 óta az USA-ban, Kanadában és az EU-ban törvénytelen üzleti praktikák, valamint politikai tevékenysége miatt nem kívánatos személyként kezelik, személyes szankciókat léptettek életbe ellene, Ukrajna pedig 2017-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, ugyanis azzal vádolják, hogy illegális paramilitáris csapatokat szervezett meg Kelet-Ukrajnában.

A Google a tévé egymillió feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornáját nem tartalmi okokból függesztette fel 2020-ban, hanem a fent említett nyugati szankciókra hivatkozva, illetve kereskedelmi szabályok megsértése miatt, és a későbbi eljárás során arra hivatkoztak, hogy amennyiben nem tesznek így, akkor az Egyesült Államokban pénzbírságra számíthatnak. A felek idén augusztusban már egyeztettek a helyzetről, a tárgyalások azonban sikertelenül zárultak.

A mostani bírósági döntés értelmében a Google köteles visszaállítani a Cargrad TV csatornáját – ha nem teszik meg, akkor naponta 100 ezer rubel (kb. 420 ezer forint) bírságot kötelesek fizetni, a teljes bírság (a korábban már kiszabottakkal együtt) maximuma az első kilenc hónapban legfeljebb egymilliárd rubel lehet, utána viszont már nincs korlát.

A Google, úgy tűnik, nem akar fizetni, és így ma végrehajtották a bíróság rendelkezését – ám igen trükkös módon, ahogy a Cargrad TV mai, felháborodott közleményéből kiderül. A vállalat visszaállította a tévé fiókját, csatornáját, de – szó szerint véve az ítéletet –, csak ennyit tettek. Így a Cargrad archív anyagai visszanézhetőek, ám a Google semmiféle egyéb hozzáférést, jogot, funkciót nem biztosít, elrejtették a korábbi kommenteket is, így a tévések nem tudnak új anyagot feltölteni, kommunikálni stb. Egyetlen kivétel van: az élő adás mehet a csatornán.

Azóta történt

Előzmények