Csődöt jelentett a Google orosz leányvállalata

A bejelentésen kívül szinte semmit sem lehet még tudni a körülményekről.

A regisztrációs és felügyeleti szervezet, a Fedreszursz jelentette be, hogy az Alphabet Inc. orosz Google leányvállalata bejelentette fizetésképtelenségét, és csődeljárás megindítását kérte.

A hivatalos közlemény szerint az oroszországi vállalkozás saját értékelése szerint március 22. óta nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit.

A Reuters megkeresésére David Sneddon, a képviselet vezetője egyelőre még nem reagált.

Az orosz állami vezetés régóta hadilábon áll a nagy amerikai vállalattal, többször fenyegették már meg őket, illetve pénzbírságokat is kiszabtak rájuk, ám épp tegnap adtak ki arról hivatalos közleményt, hogy a felhasználók érdekeit nézve nem fogják letiltani a YouTube-ot.

A TASSZ hírügynökség megkeresésére Mihail Oszejevszkij, a Rosztelekom vezérigazgatója ma közölte, hogy a Google szolgáltatásai a megszokott módon működnek az országban, beleértve a vállalat saját szervereit is.

Azt nem tudni, hogy a csőd kezdeményezése összefügg-e a Google-ra tavaly decemberben kirótt büntetéssel – a büntetés 7,2 milliárd rubel (mintegy 38 milliárd forint), a leányvállalat 2021-es árbevétele pedig 134,3 milliárd rubel volt.

Azóta történt

Előzmények