Tervezési hiba miatt mégiscsak kémkedtek a Google autói

Április végén számoltunk be arról, hogy Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos a Spiegel-ben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy tudomására jutott: a Google Street View számára fényképező autók e tevékenységük mellett gyűjtik az érzékelt routerek wifiadatait is. A Google akkor gyorsan reagált, azt állították, hogy azért regisztrálják az adatokat, hogy bizonyos helyfüggő szolgáltatásaikat biztosítani tudják a felhasználóknak (például a mobilos Google Térkép esetében a felhasználó tartózkodási helyének – „My Location” – megadásához, ami hasznos lehet a GPS-szel nem rendelkező telefonok esetében). Az akkori hivatalos közleményekben megjelent, hogy az autók kétfajta adatot regisztrálnak: a hozzáférési pontok MAC-címeit, illetve azt a GPS-koordinátát, ahonnan a hozzáférési pont észlelhető. Ha a felhasználó a Google helyfüggő szolgáltatását használja, akkor az illető eszköze elküld egy kérést az adott helyről észlelhető MAC-címek listájával a cég szerverére, melyen a regisztrált címek adatbázisa található, s az adatok összevetése alapján határozzák meg a felhasználó földrajzi helyzetét.

A német adatvédelmi biztos viszont hivatalosan is megkereste a Google-t, s a cég pénteki közleménye már arról számol be, hogy belső vizsgálatuk eredménye szerint mégsem olyan ártatlan és legális az adatgyűjtés, ahogy azt korábban állították. Amint Alan Eustace fejlesztési alelnök a hivatalos blogban leírja, „tévedésből” (mistakenly) a jelszóval nem védett wifihálózatokról az ott áramló információk (payload data) egy részét is begyűjtötték, habár ezeket az adatokat „sosem használták fel egyetlen Google-termékben sem”. A tájékoztató szerint ez nem tervezett és célzott tevékenység volt, a mozgásban lévő autók érzékelői csak töredékeket rögzítettek, annál is inkább, mivel másodpercenként ötször váltanak csatornát a letapogatók.

A nem kívánt tevékenység oka az alelnök szerint fejlesztői gondatlanság volt: egy 2006-ban írott kísérleti programkód került bele az adatgyűjtő szoftverbe, holott ennek nem lett volna szabad megtörténnie, hiszen nem kívántak a hálózaton áramló információkat is begyűjteni.

Az alelnök bejelentette, hogy amint felfedezték a problémát, azonnal leállították a Street View autóit, a rendelkezésükre álló adatok közül kiválogatták a szándéktalanul gyűjtötteket, s ezeket törölni fogják, amilyen hamar csak lehet. A felhasználói bizalom biztosítása érdekében felkértek egy külsős céget, hogy vizsgálja át szoftverüket, hogy minden megfelel-e az adatvédelmi előírásoknak, ezzel egyidőben egy belső ellenőrzést is elindítottak. S végül, a további panaszokat megelőzendő, teljes egészében leállították a wifiadatok gyűjtését.

A közlemény végén az alelnök a vállalat nevében bocsánatot kért az incidens miatt a felhasználóktól.

Azóta történt

Előzmények