Trükkös ingatlanhirdetési oldalakra figyelmeztet az adatvédelmi biztos

Hirdetés

Az adatvédelmi biztoshoz számos panasz érkezett az ingatlanbazar.com és ingatlandepo.com oldalak üzemeltetőinek eljárásával kapcsolatban – közölte ma Jóri András hivatala. A portálok 30 napos ingyenes hirdetési lehetőséget kínáltak a felhasználóknak, de több panaszos egybehangzóan arról számolt be, hogy a 30 nap lejártával hiába szerették volna a felhasználók a hirdetésüket és a megadott személyes adataikat törölni, ezt a rendszer nem engedte. Az oldalakat üzemeltető cég ezt követően a 30 napos ingyenes időszak lejártára hivatkozva kiszámlázta az ügyfeleknek a 30 napon túli időszak fizetős szolgáltatásáért járó összegeket – áll az adatvédelmi biztos közleményében.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény, illetve a helyi önkormányzat rendelete elrendeli. Az érintettnek joga van kérni személyes adatainak törlését, és ilyenkor – a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével – a személyes adatot törölni kell.

Az ügyfelek tiltakozása esetén az ingatlan hirdetésének további megjelenítése, személyes adatok ilyen módon történő kezelése a honlapon adatvédelmi szempontból nem jogszerű – szögezte le Jóri András. E módszert nem lehet szankcióként alkalmazni követelés behajtása érdekében. Az adatvédelmi biztos felhívja a felhasználók figyelmét, hogy internetes regisztráció során személyes adataikat csak az adatkezelésre vonatkozó szabályok gondos tanulmányozása után adják meg.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények