Jelszavakat is összeszedett a Google autója

A múlt hét végén Franciaország is csatlakozott azokhoz, akik az adatvédelmi törvények megszegésével vádolják a Google-t, mivel a Street View fotósautói olyan wifiadatokat is gyűjtöttek a nem védett hálózatokról, melyek személyes információkat is tartalmaztak. A francia adatvédelmi hatóság (Commission nationale de l'informatique et des libertés – CNIL) június 17-én bejelentette, hogy a Google által átadott begyűjtött wifiadatok vizsgálata során kiderült, hogy azok között e-mail azonosítók, jelszavak, levéltöredékek, valamint feltehetően banki és egészségügyi információk is találhatóak.

Hirdetés

Ahogy korábban többször is beszámoltunk róla, Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos egy április interjújában lavinát indított el, amikor felháborodva hívta fel a figyelmet az adatgyűjtésre, és azóta se szeri, se száma az egész világon a Google ellen indított vizsgálatoknak, melyekben azt igyekeznek tisztázni, hogy a cég milyen wifiadatokat gyűjtött a Street View fotósautóival, mire használták ezeket az információkat, s végeredményben: az adott országban törvénysértő volt-e ez a tevékenység. A közös európai fellépéssel összhangban a magyar adatvédelmi biztos, Jóri András is megkereste az amerikai vállalatot ez ügyben.

A Google nem sokkal Schaar vádjai után hivatalosan reagált, s akkor elmondták, hogy csak nyilvános adatokat regisztráltak, s ezeket kizárólag ahhoz használták fel, hogy helymeghatározó szolgáltatásukhoz biztosítsanak információkat. Ugyanakkor rövid idővel ezek után Eric Schmidt, a Google vezetője elismerte, hogy a gyűjtés során nem jártak el elég körültekintéssel, s bár véleménye szerint nem követtek el törvénytelenséget, a kommunikáció és a cége számára kiemelten fontos átláthatóság biztosítása nem volt kielégítő.

Alex Turk, a CNIL elnöke egy nyilatkozatban elmondta, hogy kérésüknek eleget téve a Google június 4-én küldte el nekik két merevlemezen a Franciaországban gyűjtött adatokat. A vizsgálatok még folytatódnak, s vélhetőleg a hatóság szeptemberben lesz képes arról dönteni, hogy szükséges-e törvénysértés miatt szankciókkal élni az amerikai céggel szemben.

A Google reagált a bejelentésre, hangsúlyozták együttműködési készségüket, kifejtették, hogy minden országban a legteljesebb mértékben együtt kívánnak működni a hatóságokkal, hogy teljesen törvényesen végezzék tevékenységüket (Németországban és Spanyolországban is átadták az adatbázisokat), ha szükséges – mivel állításuk szerint a „tévedésből” gyűjtött adatokat egyébként sem használták fel – természetesen törölni is fogják őket (azokban az országokban egyébként, ahol vizsgálják ezt a problémát, majdnem mindenhol felkérték a Google-t, hogy egyelőre még mindenképp őrizzék meg ezeket az állományokat).

A 2006-os indulás óta a Google autói 24 országban járták az utakat. A fent említetteken kívül az USA több államában indult már eljárás a wifiadatok gyűjtése miatt, Új-Zélandon, Ausztráliában és Kanadában is vizsgálódnak a helyi adatvédelmi biztosok, a közös európai fellépés keretében többek között Ausztria és Olaszország is vizsgálatot indított az ügyben. A Google a panaszok miatt június elsején állította le a gyűjtést, az Ausztriában, Dániában és Írországban összeszedett információkat azóta már törölték is.

Azóta történt

Előzmények