Miért gyűjti a Google fotósautója a wifiadatokat is?


Erősödik az nemzetközi nyomásgyakorlás a Google-ra: a hónap közepén tíz, többségükben európai ország adatvédelmi biztosai levelet írtak a cégnek, melyben aggodalmaikat fejezik ki a vállalat adatgyűjtési és adatkezelési módszerei miatt, majd a múlt héten, Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos a Spiegel-ben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy tudomására jutott: a Google Street View számára fényképező autók e tevékenységük mellett gyűjtik az érzékelt routerek wifiadatait is.

Hirdetés

A Google gyorsan válaszolt, honlapjaikon közzétett magyarázatuk mellett hivatalos levelet is írtak az ügyről az európai adatvédelmi biztosoknak. Raphael Leiteritz, a Google termékmenedzsere leírja, hogy azért regisztrálják az adatokat, hogy bizonyos helyfüggő szolgáltatásaikat biztosítani tudják a felhasználóknak (például a mobilos Google Térkép esetében a felhasználó tartózkodási helyének – „My Location” – megadásához, ami hasznos lehet a GPS-szel nem rendelkező telefonok esetében).

Az autók kétfajta adatot regisztrálnak: a hozzáférési pontok MAC-címeit, illetve azt a GPS-koordinátát, ahonnan a hozzáférési pont észlelhető. Ha a felhasználó a Google helyfüggő szolgáltatását használja, akkor az illető eszköze elküld egy kérést az adott helyről észlelhető MAC-címek listájával a cég szerverére, melyen a regisztrált címek adatbázisa található, s az adatok összevetése alapján határozzák meg a felhasználó földrajzi helyzetét.

Kedden Peter Fleischer, a Google adatvédelemért felelős vezetője is közzétett a hivatalos blogban egy bejegyzést az üggyel kapcsolatban. Ő is leírja, hogy három típusú adatot gyűjtenek a Street View autói: fotókat, a helyi wifihálózat adatait, valamint lézeres módszerrel az épületek geometriai jellemzőit a 3D-s megjelenítés elkészítéséhez. Fleischer kifejti, hogy minderre azért van szükség, hogy új szolgáltatásokat kínálhassanak, illetve javítsák a régiek minőségét, s hozzáteszi, hogy nagyon sok cég gyűjt ilyen információkat, s ezek többsége jóval régebben teszi ezt, mint a Google (a wifi esetében például a német Fraunhofer Intézetet és a Skyhookot, egy helymeghatározással foglalkozó vállalatot említi meg).

Fleischer elmondja azt is, hogy a MAC-címek (illetve a hálózat nevét megadó SSID-adatok) olyan információk, melyek alapján nem lehet egyéneket azonosítani, s a Google nem gyűjt semmiféle adatot az egyéni háztartásokról. A cég azért nem tájékoztatta az adatvédelmi hatóságokat a wifiinformációk gyűjtéséről, mert egyrészt ez „a Street View-tól független” kezdeményezés, másrészt pedig olyan adatokról van szó, melyek minden wifiképes eszköz számára hozzáférhetőek. A begyűjtött MAC-címek adatbázisa természetesen nem nyilvános – tette hozzá Fleischer.

Azóta történt

Előzmények

  • 3D-vel újít a Google Térkép

    Tegnaptól nem kell külön programot futtatni a háromdimenziós városok megtekintéséhez.

  • A Google jelszókezelőjét támadták meg a crackerek

    Habár a feltételezett eredeti célt nem érték el, nem jutottak hozzá a felhasználók millióinak adataihoz, a jelenség intő jel lehet a Google mellett mások számára is.