Ha bejön a Google Wave, elfelejthetjük a hagyományos e-mailt

Már hónapok óta tart a kampány, mely a Google – úgy tűnik – egyik legkomolyabb vállalkozását hirdeti, s amellyel a kommunikációs csatornák egybeforrasztását célzó Wave-re kívánják felhívni a figyelmet. Egyelőre keveset tudni róla, de ha csak feleannyira lesz is sikeres, mint a Gmail, vele a Google újabb jelentős szeletet haraphat ki az online szolgáltatások piacából. E szolgáltatás nyilvános (bár egyelőre korlátozott számú felhasználót befogadó) tesztje indul el szeptember 30-án.

De mi is a Wave? Mint a legtöbb nagy ötlet, két feltételnek felel meg (legalábbis az előztes információk alapján): kielégít egy érzékelhető igényt, de nem gondolkozik gyökeresen új megoldásban, csupán az eddigi lehetőségeket rakja össze egy új kombinációba, ennyiben tehát innovatív. Mindez a Google hátterével és lehetőségeivel igen nagy eséllyel pályázhat sikerre. A Wave esetében a cég ötletelői és fejlesztői abból indultak ki, hogy vannak olyan tömegesen használt online tevékenységek, melyek a hétköznapi beszédben magát „az internetezést” jelentik: e-mail, chat, közösségi oldalak, azonnali üzenetküldők, wikik stb. Mint látható, ezek jellemzően interaktív tevékenységek, s a mai internethasználati szokások mellett utólag kézenfekvőnek is látszik az elképzelés, hogy mindezt egyesítsék, elhelyezzék egy platformon, megfejelve azzal, hogy minden, a Wave-ben megjelenő szolgáltatás legyen valós idejű.

Maga a projekt is innen kapta a nevét, ugyanis ha megvalósul, akkor a felhasználók „kommunikációs hullámok” elindítói, résztvevői, alakítói lehetnek, mely hullámok igen sokféle, az eddigiekben elkülönülő csatornákon futó tartalmakat képesek egy területen össszefogni. Magyarán: a platformot használó mondjuk küld egy azonnali üzenetet valakinek (mely a valós idő miatt gépelés közben megjelenik), ehhez fűzhet hozzá videót, képet, térképet (vagyis más, a Google által biztosított szolgáltatást is igénybe vesz), választhat megosztást, hívhat partnereket, készíthet információs adatbázisokat stb. Valójában egy olyan online fórum, ahol nem kell időt tölteni azzal, hogy keresgéljük a megfelelő alkalmazásokat, mivel a platform várhatóan az összes, általában felmerülő igényt kiszolgálja. Fontos, hogy a hullámok egy-egy résztvevő kijelentkezésével nem „halnak el”, az egyszer elindított adatfolyamot rögzítik a szerverek, bármikor vissza lehet kapcsolódni. A kommunikációs folyamatokat wiki-szerűen lehet szerkeszteni, az előzmények megőrzése mellett – hiszen ha valaki nekünk nem tetszően „dumál bele” mondjuk egy beszélgetésbe, akkor legyen lehetőség a korrekcióra.

Wave

A nyilvános teszt jelenleg még csak 100 ezer, előzetesen már regisztrált, állítólag véletlenszerűen kiválasztott felhasználót érint, ők kapnak hozzáférést az előzeteshez, de a Gmail példájához hasonlóan, várhatjuk a gyors bővülést. Jelentkezni természetesen most is lehet a Google Wave oldalán, de az is valószínű, hogy elindul majd egy meghívási hullám azok részéről, akik megkapják a jogosultságot, hiszen ők eleve további öt (más források szerint nyolc) embert hívhatnak meg, -pontosabban- nominálhatják őket a meghívandók listájára.

A teljes értékű, mindenki számára elérhető Wave megjelenésének ideje 2010, de ennél pontosabb dátumot még nem közöltek.

Azóta történt

Előzmények