Az e-mail helyett jön a Google Wave


Habár igen sok újdonságot jelentettek be a Google fejlesztői konferenciáján San Franciscóban, a legnagyobb (de legalábbis a leglátványosabb) dobásnak egyértelműen a Wave bemutatása tűnik, mely egy olyan multiplatformos szolgáltatás lesz, ahol a cél az internetes személyes kommunikáció jelentős átalakítása.

A projekt atyja Lars Rasmussen, aki ez esetben komoly akadályokat győzött le, mivel az egyik cégalapító, Sergey Brin annak idején elsőre nem hogy nem lelkesedett az elképzelésért, hanem egyenesen elvetéltnek találta az ötletet, ám később hagyta magát meggyőzni. A Google 2004-ben megvásárolta a Where 2 Tech induló céget, melynek technológiája a Maps kifejlesztését is lehetővé tette, s Rasmussen és testvére, Jen ezzel kezdtek foglalatoskodni, majd Brin engedélyezte a Wave munkálatainak elindulását. A tényleges fejlesztés 2007-ben kezdődött el.

A Google Wave – mely egyelőre még csak a fejlesztők számára elérhető – egy böngészőalapú alkalmazás, mely egyesíteni kívánja magában az elektronikus levelezést, az azonnali üzenetküldést és a dokumentummegosztást, s a felhasználók számára végtelenül könnyűvé kívánja tenni, hogy a különféle dokumentumtípusokat egyszerűen megosszák egymással. A Wave kapcsán legtöbbször használt varázsszó a „real-time", vagyis hogy az interakciók, illetve azok követése valós időben zajlik, s épp ezért emlegetik azt, hogy ez a szolgáltatás az e-mail forradalmi megújítását hozhatja.

Google Wave

Nagyításhoz klikk! a képre

Sokan kiszúrták, hogy a Wave bizonyos elemeiben összevethető a Microsoft SharePointjával, vagy akár a Twitter mechanizmusával, de teljesen persze senkinek sincs igaza, az eddigi közleményekből leginkább egy újabb, sajátságos Google-vállalkozással állunk szemben. A marketingszövegnek ez esetben némi valóságtartalma is lehet – Vic Gundotra, a Google alelnöke szerint egyelőre nem üzleti modellként tekintenek a Wave-re, az majd csak később jön –, s egyelőre tényleg egy nagyszabású technológiai kísérletről van szó, ahol elsősorban a kitalált megoldás problémáinak megoldása az elsőrendű szempont, s még nem az, hogy a versenytársak mit lépnek. S ezt a vélekedést erősítheti az integrációs elképzelés nagyszabású idealizmusa is.

A bemutató szerint a Wave még igen korai fejlesztői fázisban van, de úgy tervezték meg, hogy rengeteg „nyitott csatornával" rendelkezzen, azaz legyen egy nyitott platform, amibe számtalan későbbi fejlesztés beépíthető. Egyelőre az bizonyos, hogy a Gmail és a Google Docs belekerül. A Wave bemutatója során -csakúgy, mint az egész konferencián- a Google-esek a webes fejlesztésekbe, illetve a százszor felhozott HTML 5-be vetett hitüket demonstrálták.

A Wave nyilvános verziója az év végén lesz elérhető, de már több helyen is lehet olvasni róla, be lehet jelentkezni a nyilvános verzióra, képernyőképeket lehet nézegetni, s az API kezdetleges bemutatója is megtalálható.

Azóta történt

Előzmények