Megtalálod magad? Elindult a magyar Street View

Hirdetés

Ma reggeltől a Google panorámafotós térképes szolgáltatásának, a Street View-nak Magyarországon eddig elkészített képei is elérhetőek a szolgáltatásban.

street view

Ahogy az IT café is rendszeresen tudósított róla, a magyar képek megjelenése jogi akadályok miatt húzódott eddig. Az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András a 2009-ben megindult fényképezéssel kapcsolatban kifejtette aggályait, ezért a Google önként leállt a munkálatokkal. 2011-re azonban már megváltozott a helyzet, mivel Jóri András akkor egy állásfoglalásában kifejtette, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a magyar törvényeknek megfelelően történjen az adatgyűjtés. A szolgáltatás azonban – jelen pillanatban tisztázatlan okok miatt – mégsem kezdte meg működését, a korábbi adatvédelmi hivatalt leváltó szervezet, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila csak idén januárban jelentette be, hogy elhárultak a jogi akadályok. (Hogy ez pontosan mit jelent, annak értelmezéséről a korábbi adatvédelmi biztos, illetve a NAIH elnöke egészen mást gondol.)


Nagyobb térképre váltás
A szegedi dóm hátulról

De ami jelen pillanatban fontos: a Street View magyar képei már láthatóak, és nemcsak Budapest, hanem az utak mentén gyakorlatilag az egész ország bejárható. (Ez a bőséges anyag egyébként ellentmond annak, a cég által többször is közölt információnak, hogy a fényképező autókat azért láthatták az emberek az utóbbi években is, mivel azok pontosító méréseket végeztek.)

street view

A panorámaképekhez való hozzáférés egyébként nagyon egyszerű: a Google Térkép böngészős változatában be kell írni a keresőbe, hogy hová akarunk navigálni – akár utcát is lehet –, majd ha megjelent a műholdkép, a nagyítócsúszkán található kis sárga figurát rá kell húzni arra a helyre, ahol körül akarunk nézni. Eddigi tapasztalataim alapján úgy látom, hogy a kisebb településeken csak a főutcán futott végig az autó, vagyis ezeken a helyeken nem tudjuk bejárni az összes utcát.

A felvételek készítésének időpontja a képek bal alsó sarkában látható.

A Google tájékoztatása szerint a fotózás hamarosan, május 13-ától kezdve folytatódik Magyarországon.

Azóta történt

Előzmények