Nagytakarítás: a Google kisöpörné a kéretlen reklámokat

A Google tegnapelőtt jelentette be, hogy egy nagyszabású vizsgálat után közel 200 olyan Chrome-kiegészítőt találtak, amelyekbe úgynevezett „ad injectorokat” építettek be, vagyis olyan kis programokat, amelyek a böngészőben vagy új hirdetéseket jelenítenek meg, vagy pedig a meglévőket kicserélik olyanokra, amelyeket a készítők szeretnének láttatni. Ezt a legtöbbször úgy érik el, hogy egyszerűen megvásárolják a kiegészítőket, majd módosítva publikálják.

A Google fellép az ad injectorok ellen
[+]

A Google blogbejegyzésében szerepel, hogy csak idén több mint százezer olyan panasz érkezett hozzájuk (több, mint az összes többi problémára), amelyben a felhasználók kifogásolják a kiegészítők működését az agresszív, kéretlen reklámok miatt.

A cég többféle operációs rendszeren, a Chrome, a Firefox és az Internet Explorer alkalmazásával történő keresésnél vizsgált meg több mint 100 millió lapletöltést, és néhány fontos eredményre jutottak:

  • az összes OS-ben és az összes böngészőben megtalálhatóak az ad injectorok
  • a Google oldalainak látogatói közül öt százalékuknak volt feltelepítve egy ilyen szoftver – közülük felének legalább kettő, egyharmaduknak pedig legalább négy
  • a Chrome-kiegészítők 34 százaléka volt hirdetési malware-rel fertőzve
  • összesen 192 káros kiegészítőt találtak, melyeket 14 millióan használtak, ezeket azóta letiltották, amíg készítőik meg nem tisztítják őket

Mivel az ad injectorok mind a felhasználók, mind a legális hirdetők érdekeit sértik, ezért a cég elhatározta, hogy az eddiginél keményebben lépnek fel ellenük.

Erre több módot is választottak a lehetséges jogi keretek között. Amennyiben egy kiegészítő szerepel a Chrome Web Store-ban, annak meg kell felelni a felhasználási feltételeknek. Az injektorokat tartalmazó programokat nem tiltják ugyan le – ha valaki mégis akarna magának egy ilyet, amelyről pontosan leírják, hogy mit csinál: megteheti –, de egy nagy vörös figyelmeztetést küldenek a felhasználónak, hogy az általa választott kiterjesztő esetleg kárt okoz neki, rontja a böngészés minőségét stb. Az AdWords hirdetési platformnál már sokkal szigorúbbak, ott egyáltalán nem engedélyezik az ad injectorok használatát.

Google: figyelmeztetés
[+]

Azóta történt

Előzmények

  • (Frissítve) Össztűz a Google-ra

    Az amerikai piacfelügyelettől kiszivárgott dokumentumok sajátos fényt vetnek a trösztellenes vizsgálatra, és valószínűleg Európában is hatással lesznek a folyó eljárásra.

  • Elég volt a szabadságból: a Google bekeményít

    Túl sok volt a panasz a káros, kíváncsi vagy rossz minőségű alkalmazásokra, ezért mostantól mindent ellenőriznek.