Pánikmódban védené a keresőjét a Google

Hatalmas fenyegetésnek tartja a jelentések szerint a ChatGPT-t a Google a saját keresőjére nézve.

Hirtelen nagyot emelkedett a népszerűsége az olyan AI-eszközöknek, mint a ChatGPT vagy a Dall-E, a Google a jelentések szerint pedig attól tart, hogy ezek veszélybe sodorják a cég jövőjét, valamint az erre építő keresőjét mindenestől.

A The New York Times beszámolója szerint a Google vezetői súlyos fenyegetést látnak a ChatGPT-ben, ezért vészhelyzetet hirdettek, Sundar Pichai pedig a meglévő projektekről elkezdte átirányítani az embereket AI-termékek fejlesztésére.

A Google attól tart, hogy a ChatGPT egyszerű felhasználói kérésre tud információt adni: válaszokat és javaslatokat, nem csak egy sor linket. Persze az eszköz kísérleti, messze nem tökéletes, sokszor pedig téves vagy káros információt közöl. Ennek ellenére idővel mindent felforgathat, legalábbis egyes szakemberek ezt állítják – a Google viszont nem akarja kivárni, hogy igazuk lesz-e.

Chatbotja egyébként a Google-nek is van: a LaMDA versenybe szállhatna a ChatGPT-vel, azonban a cégnél aggódnak, hogy ha tökéletesítenék és kiadnák ezt a rendszert, akkor azzal a Google lábon lőné magát, és a saját keresőjét, reklámüzletét tenné tönkre. Ugyanis ha a felhasználók rövid és lényegre törő válaszokat kapnak, kevésbé kattintanak vagy néznek majd reklámokat.

Sietniük persze nem kell, sok idő lesz, mire a ChatGPT-ből lesz valami, főleg a jelenlegi hibáit és nyelvi támogatásokat figyelembe véve.

Azóta történt

Előzmények