Beperelte az indiai versenyhatóságot a Google

Kiszivárogtak a versenyhatóság nyomozásának eredményei, a Google ezt sérelmezve perel.

A Google a tegnapi napon jelezte, hogy beperelte az indiai versenyhatóságot, miután annak bizalmas jelentése szivárgott ki, a Google elleni trösztellenes nyomozásról.

A Times of India és a Reuters szerint az indiai versenyhatóság arra a következtetésre jutott, hogy a Google visszaélt az Android piaci fölényével az országban, és a pénzügyi erejét használva illegálisan ártott a riválisoknak.

A Google válaszul közölte, hogy együtt szeretne dolgozni a hatósággal, és meg szeretné mutatni, hogy az Android nagyobb versenyhez és innovációhoz vezetett, nem pedig kisebbhez.


[+]

Mivel az indiai hatóság nyomozásának eredménye nem bejelentés volt, hanem kiszivárogott minden, a Google perel, hogy „megelőzze a bizalmas eredmények további törvénytelen közzétételét”. A Google azt mondja, hogy a bizalom megtörése miatt tiltakozik, így ugyanis nem tudja magát megvédeni, ez pedig árt a cégnek és a partnereinek is. Külön sérelmezte a cég, hogy teljes mértékben együttműködött és mindent bizalmasan kezelt, titokban tartott a nyomozás során, ugyanezt pedig elvárták volna az indiai hatóságtól is.

A 750 oldalas, kiszivárgott, de nem nyilvános jelentés egy 2019-ben kezdődött trösztellenes vizsgálat eredménye, és azt állítja, hogy a Google az appok kötelező előtelepítésével tisztességtelen helyzetbe hozta a mobilgyártókat, megszegte az indiai versenytörvényeket, továbbá a Play Áruház révén is a saját uralmát védi.

Előzmények