Trösztellenes vizsgálat indulhat a Google ellen

Már korábban, például a Financial Times által megszellőztetett információkat erősített meg tegnap a The Wall Street Journal riportja, mely szerint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) formálisan is fel kíván lépni a Google ellen. A lap forrásai szerint a cég hamarosan idézést kap a versenyfelügyeleti feladatokat is ellátó szervezettől, mivel aggályosnak tartják a piaci viselkedését. Egy ilyen idézés akár az első lépés lehet egy átfogóbb, trösztellenes vizsgálat felé vezető úton, melyben a Google hirdetési gyakorlatát néznék meg közelebbről. A Journal úgy tudja, hogy az FTC nemcsak Google-t keresi meg információkat kérő levelével, hanem azokat a cégeket is, akik együttműködnek velük.

A versenytársak kezdeményezésére Európában már elindítottak egy átfogó vizsgálatot a Google kereskedelmi gyakorlata miatt, sőt ezen felbuzdulva az USA-ban, Texas állam főügyésze is kezdeményezett egy hasonló eljárást.

A Google eddigi története során kétszer keltette fel komolyabban az FTC figyelmét: először amikor 2008-ban 3,1 milliárd dollárért megvásárolták a DoubleClick hirdetési céget, illetve nemrég, amikor bejelentették, hogy 700 millió dollárért megveszik az utazási keresési szolgáltató ITA Software-t. A hatóság mindkét esetben engedélyezte a felvásárlást, vagyis nem vélték úgy, hogy a Google e vállalatok megszerzése által korlátozná a versenyt. A folyamatosan támadó versenytársak talán épp ezért döntöttek taktikaváltás mellett: most már nem a felvásárlások miatt erősödő monopolszerep miatt kérnek vizsgálatot, hanem a hirdetési gyakorlatra koncentrálnak. Azt mindenesetre érdemes tudni, jegyzi meg a Journal, hogy a meghallgatások, az információkérés és -benyújtás folyamata akár egy évig is eltarthat, és mivel csak előzetes vizsgálatról van szó, semmiféle formális határozat nem várható a végén.

Mindeddig sem az FTC, sem a Google nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket.

Azóta történt

Előzmények