Jön az első olvasó a Google e-könyvesboltjához

iRiver Story HDVasárnap kezdik el forgalmazni az Egyesült Államokban a dél-koreai iRiver új, Story HD márkanevű e-readerét, melynek az a különlegessége, hogy e termékkategóriában elsőként támogatja a Google elektronikus könyveket kínáló áruházát. A készülék nemcsak a külsejével, de az árával is az Amazon Kindle-t utánozza: 140 dollárba kerül.

A Google tavaly decemberben nyitotta meg az e-könyvesboltját. Ebben több mint 3 millió digitalizált kötet található, ezek oroszlánrésze szerzői jog által már nem védett, ingyenesen letölthető tartalom. A kurrens kiadványok száma néhány százezer, ezek angol nyelvűek, és kizárólag az Egyesült Államokban vásárolhatók meg.

A szolgáltatás különlegessége az, hogy nincs adott könyvolvasó eszközhöz láncolva: a kötetek böngészőn keresztül bármilyen internetezésre alkalmas készüléken olvashatók, már ha van helyben internetkapcsolat. Letölteni, azaz offline olvasni azonban eddig csak Android és iOS operációs rendszert futtató gépeken egy appon keresztül volt lehetőség, illetve néhány, az Adobe – másolásvédelmet használó – e-könyves platformját támogató e-readeren közvetett módon. Ez azt jelenti, hogy az e-könyveket egy számítógépre kell letölteni, majd az arra telepített Adobe Digital Editions szoftverrel lehet átmásolni őket az e-könyv-olvasókra.

Az iRiver Story HD esetében ezt a kört meg lehet spórolni: a készülék natívan támogatja a Google eBooks platformját, és így közvetlen hozzáférést biztosít a katalógushoz. A megvásárolt vagy ingyenes kötetek wifikapcsolat mellett ugyanúgy olvashatók, mint számítógépen böngészővel. Az, hogy az új készülék támogatja-e az offline olvasást, a Google bejelentéséből nem derül ki.

Az iRiver e wifivezérlővel rendelkező – 3G-modemet nem tartalmazó – modellt a januári Consumer Electronics Show (CES) kiállításon jelentette be, akkor még májusi megjelenést ígérve. A Story HD technikai szempontból a kijelző 768x1024 pixeles felbontásával tűnik ki a mezőnyből, a rivális Amazon Kindle ugyanekkora felületen – 6”-os képátlójú kijelzőn – 600x800 képpontot tud megjeleníteni. A dél-koreai gyártó szerint a kijelző a piacon a leggyorsabbak közé tartozik.

Azóta történt

Előzmények