Új hozzászólás Aktív témák
-
Debians
tag
Igen, én is elgondolkoztam ezen, hogy milyen zseniálisan csinálják. Volt, hogy elkapott a kísértés, hogy beállok az ő oldalukra és a magam módján én is lehúzzam az embereket (aki hülye az így járt alapon) de én ezt nem teszem... Nem adom el a lelkem.
Egyszer a Windows és a DRM is elbukik... csak idő kérdése. És tudod, hogy mennyi IP cím van még? S hány openproxy?
-
Rickazoid
addikt
Ebből szerintem nem az következik, hogy a PDF alkalmatlan, hanem hogy az e-book olvasók alkalmatlanok a feladatra ma még, részben az alkalmazott technológia akadályai miatt. Ha jó lenne az e-Ink kijelző képfrissítése, minden működhetne úgy, ahogy kell, nem kéne a formátumokkal játszani. Nézz meg bármilyen nem e-Ink kijelzőn való olvasásra szánt dokumentumot egy nem e-Ink kijelzőn, sosem ütközhetsz olvashatósági akadályokba (a Napfényt kivéve) vagy kényelmetlenségbe a formátum miatt. Tehát az e-book olvasó egyetlen előnye az e-Ink kijelző, de az a technológia gyakorlatilag kész sincs még. De ha ettől elvonatkoztatunk, akkor nincs semmi hátránya a PDF-nek sem. Magyarul a PDF alkalmatlanságát te azzal igazoltad, hogy olyan eszközön nem tudná ellátni a feladatát, amit eleve arra terveztek, hogy semmi egyéb formátum ne legyen alkalmazható vele, ráadásul egy igen korai, szinte kezdetleges, nem végleges technológiára épül, ami rendkívüli módon behatárolja a képességeit. De ilyen határok nélkül már értelmetlen lenne bármilyen egyedi formátum is, illetve kizárólag a nagy cégek és kiadók érdekeit szolgálhatná csak.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
kovy79
őstag
-
Degeczi
nagyúr
PDF doksi nem, de regény jellegű szöveg már éppenhogy jobb e-könyv olvasón!
pl. roppant kényelmesen szótárazható (elég a kurzort rávinni az adott szóra), jegyzetelhető, számtalan könyvjelzővel látható el, kereshető, automatikusan megjegyzi hol tartottál, és e-ink kijelző esetén az oldalak minősége is a nyomtatott változatok szintjén van
(az LCD persze felejtős ilyen célra, hosszú távú olvasásra), a lapozás félkézzel is kényelmes (pl. tömegközlekedésben is jól használható, ha a másik kézzel kapaszkodsz)[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rickazoid #43 üzenetére
próbálj ki egy ekönyv olvasót: scrollozás e-ink kijelzőn nem játszik, mert bő tizedmp-ekben mérhető a képváltása (és a jó minőséghez egyébként is teljesen törölni kell először),
ezért belenagyítva is csak lapozni lehet (ráadásul olyankor az álló formátumú PDF az álló formátumú eszközön fektetve jelenik meg, mert úgy szélesebb a kijelző - úgy pedig használni is kényelmetlen) = muszáj újratördelni a jól használható olvasáshoz -
misx
senior tag
Magazin még okés PDF-ben, de könyv (főleg regény) jobb papíron, mint egy kis kijelzőn. Én is most rákaptam az olvasásra, rendeltem is néhány sci-fi könyvet, köztük a Metró 2033-at. Olyan jó friss faforgács illata volt, ami egy PDF-nek soha nem lesz!
-
Rickazoid
addikt
Nem tudom milyen egy könyolvasó képernyője, de nincs olyan képernyő, ami egy 840*480-as felbontás felett ne boldogulna egy PDF szövegével, ugyanis a szöveg, pontosabban az oldal tetszés szerint nagyítható PDF esetében is (ne olyan PDF-ből indulj ki, amibe a szöveget szkennelték és képként illesztették be és emiatt nagy is lesz, meg nagyítani sem lehet), kitölthető vele az oldal, így csak lefelé kell görgetni, ha meg normális a mérete a kijelzőnek, még gyengébb szemekkel is lehet látni, függetlenül az oldal tájolásától, bár könyveknél úgyis álló formátumú és nem is apró betűkkel íródott. Szóval újratördelésre nincs szükség igazából, csak az oldalt kell a kijelzőhöz igazítani, illetve alkalmazni egy minimum formázást, ami biztosan jó.
(#42) dabadab:
"Akkor ezek szerint az Ubuntun futó Firefoxom nem is létezik, így nem is tudtam válaszolni"
Persze van kivétel és adott feltételek mellett működik is, de úgy értettem, hogy globálisan lenne képtelenség ezt ma kivitelezni, hogy minden szoftver nyílt forráskódú legyen.[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
dabadab
titán
válasz Rickazoid #11 üzenetére
"Soha nem is értettem, hogy miért jó (a felhasználóknak) az e-book, amikor van mondjuk PDF a világon."
Ez így elég konfúz kérdés, mert egy csomó e-book pdf eleve pdf.
Van az a kérdés, hogy miért jó pl. az epub, ha van pdf: azért, mert a pdf alapvetően fix oldalelrendezésben gondolkozik, az epub meg csak a struktúrát adja meg, így egyszerűbb átformázni az olvasó méreteinek és a user igényeinek figyelembevételével.A másik kérdés meg az, hogy minek jó a DRM (amit pdf-re is rá lehet rakni): semmire. Nem az, hogy a usernek semmire se jó, de a kiadóknak se, mert mindegyik agyon van törve.
Egyébként RMS egyre öregszik, vagy nem tudom: egyrészt a DRM szó vagy valami hasonló nem is szerepel a szösszenetében, pedig azzal van baja, nem az ebookokkal általában, másrészt meg a különféle pénzelosztó amechanizmusokat nem feltétlenül neki kellene kitalálnia, mert... hát mert nem az a szakterülete.
(#38) lordfreyr: "Ez egy idealista felfogás, ami ma nem valósítható meg"
Akkor ezek szerint az Ubuntun futó Firefoxom nem is létezik, így nem is tudtam válaszolni
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rickazoid #11 üzenetére
"Soha nem is értettem, hogy miért jó (a felhasználóknak) az e-book, amikor van mondjuk PDF a világon"
mert ezek szerint még nem használtál ekönyv olvasót...
a PDF erre alkalmatlan sajnos, mert egy adott oldalméretre fixen tördelt, míg a könyvolvasó eszközök képernyőmérete teljesen egyedi (és persze a válaszott betűméret pedig már nem is eszköz-, hanem felhasználófüggő), így csak olyan formátum illeszkedik jól hozzájuk, ahol nincs ilyen megkötés, és szabadon/könnyen újratördelhető
-
Penge_4
veterán
válasz Szten Márs #39 üzenetére
"Most ha veszek egy CD-t, ugyanúgy használhatom bármilyen CD lejátszón, mint régebben a magnókazettát."
Nem mindet. Nem egy olyan gyárival találkoztam már, amiben mindenféle player.exe fájlokkal volt megoldva a másolásvédelem és szerencsétlen ember nem tudta lejátszani az asztali lejátszóján. Régen csak simán rajta voltak a sávok, amiket a .cda kiterjesztésű indexfájlon keresztül le lehetett rippelni. Ma már egyre kevesebbnél van így.
[ Szerkesztve ]
-
Rickazoid
addikt
Rossz nyomon jársz. Az alapötlete a nyílt kódnak az, hogy bárki beszállhat a fejlesztésbe, hozzáadhatja az ötleteit, tapasztalatait, fejlesztheti, javíthatja, tesztelheti, átnézheti a kódot hibákat keresve, stb., magyarul sokkal közelebb áll ez a módszer a közösségi igények kielégítéséhez, mint a zárt kódú fejlesztés, ami sokkal inkább mesterségesen keltett igényekre válaszol, illetve azokat gerjeszti, a fejlesztés fokozatosan adagolt, vagy akár le is állított, de minden szempontból kevésbé hatékony. A nyílt kódnak az lenne a lényege, hogy a fejlesztők együtt működjenek, egymás munkáját segítsék és egészítsék ki. Ez egy idealista felfogás, ami ma nem valósítható meg, ezért létezik a zárt forráskód. A pénz a nyílt kód esetében nem a szoftver eladásából van, hanem a szoftver támogatásából, a technikai segítségnyújtásból és a rá épülő egyéb szolgáltatásokból, lényegében ezeket veszed meg, nem a szoftvert. Bárki ezt nem képes lemásolni kis módosítással.
A szerzői jognak viszont ehhez semmi köze, lehet nem tudsz róla, de a nyílt kódnak is van tulajdonosa, akit megillet ez a jog, és ha szerződést rendel a szoftveréhez, akkor csak a szerződés keretein belül maradva használhatod fel a szoftvert és a forrást, ha attól eltérsz, perelhetővé válsz és ha perelnek, nem fogod megúszni sem. A szellemi tulajdon tehát nem válik közössé, csak épp mindenki számára hozzáférhetővé válik a termék, mintha közös lenne, de nem tehetsz meg akármit vele.
A vállalkozással nem értem mit akarsz itt, a vállalkozáshoz nagyon sok pénz kell, sok szerencse és csak az után tudás, de néha annak hiánya sem baj, ha van pénz, alkalmazhatsz olyat, akinek megvan a tudás. A legtöbb ember azért nem kezd vállalkozásba, mert hiába a tudás és az akarás, ha nincs jó sok pénze. Ráadásul egy új vállalkozás ma már általában csak egy másik kiszorításával tud talpon maradni, az pedig nem egyszerű, jobbnak kell hozzá lenni, amihez több szerencse és még több pénz kell. Emellett a vállalkozásban mindig ott a bukás veszélye, ezt előre lehetetlen megjósolni, 50%, ez pedig kizárja a hitelt is olyan embereknél, akik nem engedhetnék meg maguknak, hogy elbukjanak egy akkora pénzösszeget és egy méretes adóssággal gazdagodjanak csak. Tehát megint, rossz nyomon jársz.Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
törölt tag
Ahah, az emberiség alkalmatln a pénz elvetésére jelentős genetikai beavatkozások vagy célzott népírtás nélkül.
"Kétlem, hogy eBook readerbe ilyen "biztonsági rést" implementálnának, amikor még olyasmire is ügyelnek, hogy távolról lehessen törölni."
Ebook reader nem csak célhardver lehet, hanem program is, lásd Kindle for PC. Valljuk meg, amazon mellett a többi meg komolytalan szereplő.
-
Penge_4
veterán
"az meg pláne, hogy akinek a könyvét 1000-szer többen olvassák az csak 10x-es pénzt kapjon."
Hallottál-e már olyanról, hogy társadalmi olló? Az is egyre inkább a "nyílt" állapot felé halad.
"Azért, mert ő puritán körülmények között él és ingyen csinálja mindazt amit csinál attól még másnak a családját kell eltartani enni kell adni a gyerekeknek, ruházni kell őket stb."
Ez van. Munkaerőpiaci válság van világszerte. A szellemi munkásokat is elérte. Ha a média nem végzett volna olyan nagyszerű munkát, akkor a Maslow-piramis elve alapján az "éhező művész", "éhező programozó" és "megélhetési tudós" kifejezések rég elvesztették volna a pejoratív jelzőt.
"Ha minden nyílt lenne és bárki lenyúlhatná a kódot akkor nyilván mások lemásolnák azt amivel én dolgoztam és 100-ad/1000-ed annyi munkával kiadnának egy kissé megváltoztatott programot amivel kb ugyannyit keresnének de szinte nulla befektetéssel."
Éppen ezért a monetáris rendszer felett eljárt az idő. Haladni kell a korral. Vagy korlátozhatjuk még tovább a technológiát és alapíthatunk még uniós pénzekből sok százezer "zabhegyezői" állást, de ezzel csak elodázzuk az elkerülhetetlent.[link]
"De pl hányan nem hajlandóak belevágni egy vállalkozásba hanem inkább alkalmazottak, aztán meg fújjolnak, hogy "büdös-kocsog vállalkozók" mennyi pénzük van."
Nem mindegy, hogy a tőke a tiéd, vagy éppen hitelből vállalkozol. Főleg a magyarországi viszonyok mellett nem szerencsés. De ha gondolod megbeszélhetjük, számtalan ötletem van. Ha van tőkéd társulhatunk, megelégszem akár 10%-kal is.
"Az e-könyveket meg egyébként is lehet másolni. Print screen és kész."
Kétlem, hogy eBook readerbe ilyen "biztonsági rést" implementálnának, amikor még olyasmire is ügyelnek, hogy távolról lehessen törölni.
-
anulu
félisten
főként azzal van bajom, hogy erőszakosan, "hittérítő" módszerekkel próbálja rávenni a népet, h Linuxozzanak. ha és amennyiben mindenkire rábízná, akkor a "nem írok, ne válaszolj" dolog érvényesülne részemről.
amúgy meg, inkább kifizetek x 10e forintot egy zárt operációs rendszerért, amibe nem nyúlhat bele boldog-boldogtalan. nem csak elmélet, meg is tettem, még mielőtt felvetődne, h csak a levegőbe beszélek
[ Szerkesztve ]
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Gregorius
őstag
A vételárat visszautalták mindenkinek?
Igen, a vásárlókat kártalanították. Annó sokkal inkább az volt a hírértéke a dolognak, hogy az Amazon megteheti, hogy a felhasználó külön engedélye nélkül belenyúl az eszközbe. (Ez kábé ahhoz hasonló, mint amikor a Microsoft kérdés nélkül telepítette a kliensre a Windows Update újabb verzióját.) Tanultak belőle, kidolgozták a stratégiát erre az esetre, többé nem fordul elő, az élet megy tovább. Nem látok rosszhiszeműséget a történetben.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Na ez is csak butul a korral. A drm-free oké, de szakadjanak már le az általánydíjról.
-
llaszlo
veterán
Ez már most is így van lásd artisjus.
Én nagyon tisztelem Stallman munkásságát, de vannak eléggé idióta nézetei. Pl ez is az.
Ez a egy szervezet ossza szét a pénzt egy baromság, az meg pláne, hogy akinek a könyvét 1000-szer többen olvassák az csak 10x-es pénzt kapjon. Főleg azért, mert ha nyomtatott formában veszik meg akkor 1000x annyi pénzt kap és nem 10x annyit. Ez a csávó valami nagyon elvetemült gondolkodással van "megáldva". A kernel munkássága egyértelműen vitathatatlan, de más területeken olyan bődületes baromságokat tud mondani, hogy ihaj. Meg a technikai fejlődés ellen van több nézete is. Ez a nyílt legyen minden gondolkodásmódja, mint valami szent johanna vagy nem is tudom micsoda. Azért, mert ő puritán körülmények között él és ingyen csinálja mindazt amit csinál attól még másnak a családját kell eltartani enni kell adni a gyerekeknek, ruházni kell őket stb. Ha minden nyílt lenne és bárki lenyúlhatná a kódot akkor nyilván mások lemásolnák azt amivel én dolgoztam és 100-ad/1000-ed annyi munkával kiadnának egy kissé megváltoztatott programot amivel kb ugyannyit keresnének de szinte nulla befektetéssel.
Miért kellene minden szellemi tulajdonnak közösnek lennie? Akkor senki sem keresne a szoftverekkel pénzt és nem is lennének igazán profi szoftverek, mert nem ölnének bele annyi időt és energiát az emberek.
Vannak jó nyílt és free appok, de amik igazán profik azok általában fizetősek.És már több ezer éve így van, hogy akinek van sütnivalója és megtesz olyan dolgokat amit más nem hajlandó annak sok pénze van. Persze vannak akik pozícót örökölnek és azért van pénzük. De pl hányan nem hajlandóak belevágni egy vállalkozásba hanem inkább alkalmazottak, aztán meg fújjolnak, hogy "büdös-kocsog vállalkozók" mennyi pénzük van. De az azzal járó munkát nem vállalják csak a pénz kellene nekik. Nyilván vannak szemét és kihasználó vállalkozók is akiknek azért van pénze, de mindig többségben vannak azok akik normálisan csinálják, vagy azok az emberek akik hajlandóak olyan munkát megcsinálni amire a legtöbben nemet mondanak. És ezért nyilván a cégek is hajlandóak sokkal többet fizetni.
Az e-könyveket meg egyébként is lehet másolni. Print screen és kész. Aztán kinyomtatod ugyanaz, mint amikor lefénymásolod vagy beszkenneled a nyomtatott könyvet.
És nem csak az amazontól lehet e-könyvet venni, lehet máshonnan is. A feltételeken lehetne változtatni. Akinek nem tetszik az vagy megveszi máshonnan van rá lehetőség vagy megveszi nyomtatott formában.
Aztán egy e-book-ot sokkal könyebb másolni, mint egy sima könyvet ezért kell nyilván a másolásvédelem meg az egyedi formátum.[ Szerkesztve ]
-
Penge_4
veterán
„Egy olyan korban, melyben a vállalatok vezetik a kormányokat és írják a törvényeket, minden technikai előrelépés lehetőség a vállalatok számára, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki az emberekre. A technológiák a javunkat is szolgálhatnák, mégis inkább arra használják őket, hogy leláncoljanak bennünket” – írja felvezetésként.
Jól beszél!
(#28) Debians: "Ezért aztán kitalálták, és a médián keresztül az emberek agyába mossák az individuális szemléletet, lerombolva a kollektív jogokat, ami abszolút természetellenes és kiszolgáltatottá teszi az egyéneket."
És micsoda zseniális módon teszik mindezt, elhitetve az emberekkel, hogy az a papírfecni pótol mindent, holott pont a specializáltság miatt van a lehető legjobban magára utalva. Nem csak egy jobbágytól vagy egy 60+ évvel ezelőtt élt tanyasi embertől, de még egy általa olyan szánalommal szemlélt etióp, vagy kínai rizsföldi munkás is sokkal életképesebb, mint azok, akik úgy függenek a jelenlegi rendszertől, mint egy intenzív osztályon fekvő a lélegeztetőgéptől.
Ha a jelenlegi hatalmi struktúra összeomlik, akkor a társadalom legalja kerül legfelülre és a társadalom jelenlegi vezetőiből lesz űzött vad.
"Mikor demokráciát emlegetik, hazudnak."
A demokrácia egy paradoxon, ami ha egyszer megvalósulna elméleti formájában, akkor vagy káoszba torkollana, vagy az egész emberiség elvetné.
Gyengébbek kedvéért: Ha a világ működéséhez szükséges dolgokat tudományosan, tényként kezeljük, akkor nincs szükség szabad akaratra, mivel az sem szabad akarat kérdése, hogy akarok-e gravitációt vagy sem. Van és kész. Megtehetem, hogy nem veszek róla tudomást, de attól még vonatkozni fog rám, mégsem tartom a bolygót köcsög diktátornak.
-
Debians
tag
Minden normális társadalomban a kollektív jogok előbbre valók mint az idivídum. Ez a túléléshez ez kellett. Ha így van, nem tudnak mérhetetlen vagyont felhalmozni egyes emberek. Ezért aztán kitalálták, és a médián keresztül az emberek agyába mossák az individuális szemléletet, lerombolva a kollektív jogokat, ami abszolút természetellenes és kiszolgáltatottá teszi az egyéneket.
Divide et impera. 1500 éve nem jutunk előbbre. Mikor demokráciát emlegetik, hazudnak.
Egyszer a Windows és a DRM is elbukik... csak idő kérdése. És tudod, hogy mennyi IP cím van még? S hány openproxy?
-
MageRG
addikt
Például az államnak?
Itt az a baj, hogy törvény által kevéssé lefedett, homályos területbe gányolnak bele technológiai eszközökkel.
Lehet menni fenékberúgni a jogalkotókat, de azt a DMCA meg hasonlók miatt már amúgy is régen kellett volna...
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Ez annyira találó, hogy még aláírás is lett belőle... Nagyon rátapintott a lényegre. .
-
Hasznald a szerkesztes gombot ahelyett, hogy sajat magadra valaszolnal, amikor valamit meg utolag hozza akarsz fuzni a hozzaszolashoz. Ot percig lehet.
Nem merevlemezrol torlik a konyveket! Hanem a Kindle konyvolvasokrol, amik ha halozatra mennek, szinkronizalnak a kozponti szerverekkel - es ekkor torlik le a konyvet.
“All nothings are not equal.”
-
andras87
tag
Szánalmas hogy az amúgy jó dolgokat szarásig vámolják a multik hogy az átlagos fogyasztónak csak a szenvedés maradjon miután a többszörösen megadóztatott ki jövedelméből megvette az e-könyvet gondolva hogy így majd kevésbé károsítják a környezetet...
Arra meg tényleg nagyon kiváncsi lennék hogy ténylegesen hogy viszik véghez (és milyen programmal) a felhasználó merevlemezén a pénzért megvett könyvét!
Ezt vajon nem ébreszt jogi aggályokat?
[ Módosította: Ndruu ]
Üdv: András [ NVIDIA™ FAN ] | Ha több pirosad van, mint nekem, akkor előre utalok!
-
Debians
tag
Pedig az valahol tudathasadásos állapot, ) (bocs), hogy csak az egyik szellemi tulajdon védelmével értek egyet, a másikkal nem... Akkor nem egyformán értékeled őket. Pedig könyvet írni sem kisebb dolog, mint windowst.
-
GeoPhoto
tag
Amcsiknál már van Netflix a filmekre internet adóztatás helyett és mivel tényleg normális a kínálat sokan elő is fizetnek. Hasonló lehetne a könyvekre is, csak ott nem lenne időhöz kötve, hanem mondjuk havi darabszám, és persze DRM free. Az olvasók száma úgyis egyre csökken, ha mesterségesen még korlátozzuk is akkor a végén már csak az ingyenes magazinoknak lesz olvasóközönsége.
Állítom, hogy itthon is piacképes lenne a normálisan árazott digitális médiabolt-streaming, ha nem akarnának a kiadók túl sokat egyszerre. Most van kb. 150-200e "kalóz" akik egy kényelmesebb, gyorsabb, jobb minőségű és reklámmentes rendszert használnak, ezzel nehéz versenyezni...
-
Debians
tag
Már megint a úgynevezett "jog"... Kinek áll jogában másokat korlátozni?
+ a szabadság alapvető emberi jog!
Ha nem így van, akkor ezt a világot elbaxták....[ Szerkesztve ]
-
anulu
félisten
ebbe most ne menjünk bele. az egész FSF-től és Linux meg nyilt forráskód istenítéstől hülyét kapok. ezért írtam, h ebben egyetértek vele.
[ Szerkesztve ]
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Debians
tag
válasz mitulabattyi #5 üzenetére
Az informatika egyik nagy lényege, hogy úgy másolhatsz, hogy mind a a másolandó, mind a másolat egyenértékű minőségű. Ha ezt nem lehetne megoldani, nem lennének számítógépek... Ennek ellentmondó megoldást készíteni szinte lehetetlen. Mert az alapok nem úgy működnek, hogy csak bizonyos infót lehet másolni, bizonyosat meg nem. Ezért aztán bekaphatja az összes jogvédő, mert mindig lesz mód másolásra. És mindig sokkal több mód, mint amennyi lehetőség a tiltásra.
Ez a digitális másolásvédelem paradoxonja.
És amíg így állunk, addig rendben van minden...
-
kovy79
őstag
"A másik pedig annak a lehetőségnek a megteremtése a rendszerben, hogy a felhasználók anonim módon, önkéntesen tudjanak pénzt küldeni a szerzőnek."
Ezt milyen régen hiányolom már és valószínűleg fogom is!
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
Endreas
tag
Igen, a készpénznek megvan a maga "előnye"
Kérdezz.
-
Rickazoid
addikt
Sajnos igaza van. Soha nem is értettem, hogy miért jó (a felhasználóknak) az e-book, amikor van mondjuk PDF a világon. Kár, hogy senki nem fog változtatni, pedig az ilyen problémák általában minden médiumra ráhúzhatók.
-
Dany007
veterán
Ez szép.
Tökéletesen megmondja a "frankót". Pontosan erről van szó. Még a megoldás is tetszik. Hajlandó lennék párezer forinttal többet fizetni havonta a netért ha legális lehetne a zeneletöltés, esetleg online filmnézés meg hasonlók.Egyetlen egy pontban hibázik Mégpedig ott, hogy az így befolyt összeget egy szervezet osztaná szét a szerzők között. Ha beteszünk a képbe egy plusz szervezetet, akkor ő fogja szépen lenyúlni azokat a pénzeket, legalábbis egy jórészét biztosan.
Egyébként teljesen jó a meglátása. Az egész szerzői jogi hiszti arra megy ki, hogy a lemez/film/e-book kiadó továbbra is jól megszedhesse magát.
@lgb:
Pontosan. Ezzel az a legnagyobb gond, hogy így még azoknak a kedvét is elveszik a vásárlástól akik amúgy fizetnének érte.
[ Szerkesztve ]
-
attila9988
őstag
válasz mitulabattyi #5 üzenetére
Szerintem valahogy úgy kéne megoldani, hogy ne lehessen másolni a könyvet, csak áthelyezni, bár nem tudom, ezt hogy lehetne megvalósítani technikailag.
Sehogy..
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
mitulabattyi
aktív tag
Szerintem valahogy úgy kéne megoldani, hogy ne lehessen másolni a könyvet, csak áthelyezni, bár nem tudom, ezt hogy lehetne megvalósítani technikailag.
-
lgb
tag
Igen, de kb hasonlo az eset a vasarolt zenevel is: anno kazettat megvettem, hallgathattam barmilyen kazettas magnoval. Ma meg kvazi szinte gyartohoz van kotve, hogy min van nekem jogom meghallgatni azt a zenet, amiert en pedig fizettem. Ha olyan eszkozom nincs (vagy pl kesobb vennek/hasznalnek valami mas eszkozt), akkor "sorry, dude" alapon "igy jaras esete", es kb vehetem meg megegyszer - ha ott is kellene. Ezek utan miert csodalkoznak, hogy inkabb letoltom DRM-free mp3-ban (ha meg is tudnam venni amugy), amikor nem akarok korlatozasokat, hogy milyen eszkozon tudom en azt hallgatni.
-
Móci
addikt
"az Amazon egy hátsó ajtó segítségével távolról törölheti a könyveket a vásárló eszközéről, ahogy 2009-ben meg is tette néhány ezer felhasználónál George Orwell 1984 című regényével."
Kissé ironikus... talán féltek valamitől?
Amúgy én is egyetértek a cikkel, mondjuk én jobban is szeretem a hagyományos könyveket, nem a kedvencem a képernyőn történő olvasás."...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."
-
anulu
félisten
azon nagyon ritka alkalmak egyike ez, amikor igazat kell adnom neki
-
cannibal
senior tag
Nos igen. Azért ezeket tényleg érdemes számba venni, mielőtt az ember ekönyv vásárlásra adja a fejét...
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Új tízezres, 33 wattos powerbank jött a Xiaomitól
- Masszívan lekorlátozza az AI gyorsítók elérhetőségét az USA
- Futás, futópályák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- Assassin's Creed Shadows - Újabb játékmenet részleteket kaptunk
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Dell 5500 Laptop 15,6" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 16Gb/256GB SSD/HDMI/USB-C/CAM 1Év Gari 27% Áfás!
- Ayaneo Pocket S android kézikonzol
- HP 640 G4 Laptop 14" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 8Gb/256GB SSD/HDMI/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfás!
- AirPods 4 sima és aktív zajkioltásos - bontatlan, 1 év Apple garancia
- Apple MacBook Air 13" M2 Chip 8GB 256GB (MLY33MG/A) - bontatlan új - 1 év Apple garancia