Újra használható offline a Gmail

Talán vannak, akik még emlékeznek arra, hogy több mint két évvel ezelőtt a Google elérhetővé tette a Gmailben a böngészőben is működő internetkapcsolat nélküli módot. Ez a funkció a Google Gearsre épült – ahogy a Docs esetében még korábban bevezetett offline hozzáférés is –, de e szoftver fejlesztését másfél éve leállította a vállalat. Akkor a Google azt mondta: a saját fejlesztésű API-t szabványos, HTML5-alapú megoldással fogja helyettesíteni – ennek elkészültére tegnapig kellett várni.

A fejlesztésnek alighanem a Chromebookok megjelenése adott lendületet: ezek böngészőalapú rendszere számára különösen fontos, hogy adott esetben internetkapcsolat nélküli módban is használhatók legyenek az alkalmazások. De általában is számos olyan helyzet adódhat, amikor a felhasználónak szüksége lehet a levelezésére, naptárára, és nincs a közelben internet.

A Google által tegnap kiadott, offline hozzáférést biztosító szoftverek Chrome-ban futó alkalmazásokként érhetők el. A Gmail web app a levelező tabletes verziójának megjelenését örökölte, és lehetőséget ad levelek olvasására és írására (beleértve az e-mail címek felajánlását is), archiválására és címkézésére. Az offline elvégzett műveleteket a felhőben akkor hajtja végre az alkalmazás, ha a felhasználó az internetre csatlakozik, ilyenkor az üzeneteket is szinkronizálja.

A vállalat tegnap megkezdte a Google Naptár (Calendar) és Dokumentumok (Docs) offline módjának bevezetését is. E lehetőség aktiválásához a webes felületen a jobb felső sarokban található beállítások (fogaskerék) ikonra kell kattintani, ott jelenik meg – vagy fog megjelenni az elkövetkező napokban – az offline üzemmód menüpontja. Erre kattintva a felhasználó megint csak egy-egy Chrome appot telepít.

A megoldásnak egyelőre több korlátja van. Az offline Dokumentumokban például csak a szöveges dokumentumok és táblázat érhetőek el, azokat is csak olvasni lehet; a Naptárban új eseményeket létrehozni szintén nem lehet; és a Gmail app is csak néhány nap levelezését tárolja a számítógépen. Végül, de nem utolsósorban: egyelőre kizárólag Chrome böngészőben működik az internetkapcsolat nélküli mód, noha a vállalat azt ígéri, támogatni fognak más browsereket is.

Azóta történt

Előzmények