Hogyan adtam el egymillió e-könyvet öt hónap alatt?

Hirdetés

Az Amazon hétfőn jelentette be, hogy könyváruházukban nyolcadikként az amerikai John Locke érte el az egymilliós példányszámot e-könyveivel. Az esemény súlyát az adja, hogy a legsikeresebb írók klubjába – az ún. Kindle Million Clubba, melynek eddig Stieg Larson, James Patterson, Nora Roberts, Suzanne Collins, Michael Connelly, Charlaine Harris és Lee Child voltak a tagjai – belépő, független alkotóként dolgozó Locke az első olyan, aki ezt a számot az Amazonnak a kiadó nélküli, az önálló terjesztést vállaló írók számára létrehozott platformján (Kindle Direct Publishing) érte el.

A nálunk gyakorlatilag ismeretlen Locke az angol nyelvterületen roppant sikeresnek számít, az amerikai eladási listákon az első tízben két helyet is elfoglal, de volt már olyan is, hogy a mérvadónak számító bestseller-listán, a The New York Times-én is két művel szerepelt. Magabiztosságát az is jelzi, hogy súlyosan terhelt nevén publikál, még azok után is, hogy ez a helyzet csak rosszabbodott a Lost tévésorozat elindulásával.

A saját magát menedzselő író marketingesnek sem utolsó, hiszen az Amazon bejelentésével egy időben került a boltokba tanácsadó kötete is, melynek címe: Hogyan adtam el egymillió e-könyvet 5 hónap alatt? Ebben a könyvben az önálló publikáció laudációja olvasható: „Véleménye szerint a független könyvkiadás (tehát a kiadói munkaművelet mellőzése) lesz a jövő könyvkultúrájának alapja. Az első fejezet rögtön egy kiáltványszerű szöveg, mint mondja, egy start blogbejegyzés. Ilyesmik állnak benne: »Most még fanyalognak a szerzői kiadástól a könyvszakma nagyjai. De ne felejtsük a példákat: az IBM néhány százezerért megvehette volna a Microsoftot – elmulasztotta. A Microsoft könnyen kivásárolhatta volna az Apple-t – elnézték. A Decca, a legnagyobb angol lemezkiadó nem szerződött a Beatlesszel, úgy nyilatkoztak, ennek a zenekarnak nincs jövője a show-bizniszben – igazi melléfogás. De ne térjünk el a tárgytól. Két szó az, ami alapján állítom, hogy a jövő a self-publishing szisztémáé: elektronikus könyv!«” (forrás: konyvkonnektor.hu)

Az író weboldala szerint hét másodpercenként töltik le egy-egy könyvét, ráadásul a haszon nagyobb része marad nála, mivel az önállóan terjesztett e-könyv esetében a 70:30 arányú osztozkodásnál a terjesztő 30 százalékhoz jut, és az író kapja a 70 százalékot, nem a kiadó. Ám hiába tartja mind az Amazon, mind Locke a független írói modell kiugró sikerének az egymilliós példányszámot, a helyzet mégsem annyira rózsás. Legalábbis erről tanúskodik a Reuters által publikált jelentés, mely szerint a jó szándékú self-publishing kezdeményezések egyre inkább a kudarc jeleit mutatják: a kiadói pénzügyi függés ugyan eltűnt, de ezzel együtt semmivé vált a kiadói minőségi szűrés is, a saját publikációt lehetővé tevő oldalakat, így az Amazont is elárasztották a fércművek, a dilettánsok zagyvaságai. E témáról magyarul nemrég bővebben írt az index.hu, illetve ennél magasabb színvonalon az ekonyvolvaso.blog.hu is.

Azóta történt

Előzmények