Látványos újdonságok a Google Earthben

A Google népszerű vállalkozása a – szokás szerint – még mindig béta-állapotú Google Earth folyamatosan fejlődik, s a héten is új funkciókat építettek bele a fejlesztők. A 4.3-as verzió – néhány hiba javítása mellett – alapvető változásokat nem hozott (komoly átalakításokat a már készülő 5.0-tól lehet majd várni), de egy-két olyan lehetőséget is nyújt, melyek igazán látványosnak nevezhetőek.

Kissé átalakították a navigáló segédletet is, de a legütősebb a – valóban csak a szem lenyűgözésére való – nappal/éjszaka funkció beépítése. Ha a felhasználó bekapcsolja ezt a szolgáltatást, akkor két módon élvezheti a hatást. Az egyik a Föld teljes méretű, távlati képe, ahol a bolygó forgását imitáló animáció a fény/árnyék változásait mutatja be.

A másik – s ez már összefügg a másik friss változtatással – a Google Street View használatakor tárul elénk – ugyanis most már közvetlenül lehet a Google Earthben/ből a virtuális városbejárásokra ugrani. Fényképezőgép ikonok jelzik azokat a városokat, ahol már virtuális sétát is tehetünk, s a „Sun” funkció bekapcsolása után a meglátogatott városban átállíthatjuk a napszakot – a nap vándorlását is megoldották, s ez valóban mutatósra sikeredett. A Street View navigációja is átalakult, s valóban kifejezetten felhasználóbarátra sikeredett.

Az új verzióban javítottak a 3D-s megjelenítés (3D Buildings layer) minőségén és sebességén is. Bővebb infomáció és leírás a Google Earth Blog oldalán található, s itt van az általuk készített bemutató videó is:

A Google Channel hivatalos bemutatója:

Azóta történt

Előzmények