Aggódnak a Google repülős „kémfotói” miatt

Mind a Google, mind az Apple néhány hete jelentette be, hogy miképp képzelik térképes szolgáltatásaik továbbfejlesztését, és mindkét koncepcióban szerepel az, hogy a 3D-s megjelenítés minőségének javítása és kiterjesztése céljából nagy energiákat fektetnek a repülőgépekről készített fotók számának növelésébe.

Ahogy az várható volt – csakúgy, mint annak idején a Street View képeit készítő kamerás autók indulásánál – gyorsan feltámadtak a privát szféra megsértése miatti aggodalmak. Mivel még csak tervekről van szó, a leggyorsabban az Egyesült Államokban reagáltak, Charles Schumer New York-i demokrata szenátor június 18-án nyílt levélben fordult a cégekhez, melyben kifejti aggályait.

Magánélet, nemzetbiztonság

Schumer leírja, hogy – ahogy ő fogalmaz – a vállalatok „katonai szintű kémrepülőkkel” végzik a fotózási munkát, és kivételesen jó minőségű képek nemcsak a magánélet védettségét veszélyeztetik, hanem nemzetbiztonsági kockázatokat is rejtenek. A szenátor szerint a repülőkről még a műholdaknál is jobban „belátnak a kertekbe”, „benéznek az ablakokon”, és az embereket olyan tevékenységek közben fényképezhetik le jogtalanul magánterületükön, melyekhez másoknak nincs semmi köze.

A privát szféra megsértése mellett Schumer problémásnak látja más szempontból is a fotózást: a jó minőségű képek egyrészt segíthetik a bűnözőket, például a betörőket, másrészt akár a terroristákat is terveik elkészítésében, célpontjaik kiválasztásában. Ezzel kapcsolatban elmondja azt, hogy a jelenleg online elérhető képek alacsony felbontása folytán emiatt kevéssé kell aggódni, de ha jó minőségűek lesznek ezek a képek, akkor rossz szándékú emberek akár az Egyesült Államok teljes energiahálózatát vagy vízvezetékrendszerét fel tudják térképezni.

A szenátor azt kéri levelében, hogy az Apple és a Google értesítse előre azokat a közösségeket, ahol fotózni kívánnak, másrészt pedig automatikusan homályosítsák el a személyeket a képeken. Azt is elvárhatónak tartja, hogy minden tulajdonosnak meglegyen a joga, hogy otthonának teljes elhomályosítását kérje.

Politika

Ha összességében nézzük, akkor Schumer aggodalmai kissé hisztérikusnak és politikai nyerészkedésnek tűnnek, ugyanis ezeket az adatvédelmi és biztonsági köröket egyszer már lefutották a Google Térkép műholdas felvételei, illetve főként Street View kapcsán. Egyébként is nehezen érthető, hogy miért kerül elő újra az ügy, ugyanis mind az Apple, mind a Google – akiknek vannak ugyan saját maguk által készített fotóik is – az adatbázisok jó részét külső cégektől vásárolják, és ezekben az adatbázisokban már eddig is tekintélyes számú repülőgépről készített fénykép szerepelt.

Az meglehet, hogy a fejlesztések miatt a jövőben a repülős fotók száma megszaporodik, ám nem ez a lényeg, hanem a készítés és a felhasználás szabályozása, márpedig ez már megtörtént: az elmúlt években nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ nagyon sok helyén zajlottak le azok a viták, eljárások, melyek szigorú keretek közé szorítják a Google tevékenységét: kötelező az azonosítható objektumok, személyek elhomályosítása, az egyes, nemzetbiztonsági szempontból fontos elemek kitakarása stb.

Természetesen nem tökéletesek a megoldások, emellett országról országra változnak az elvárások. Pl. Svájcban, ahol nemrég kötelezték a Google-t, hogy a Street View kameráit alacsonyabbra szereljék, hogy ne lássanak be a kertekbe, biztosan lesz még vita a repülős felvételekről is.

Az igazán súlyos, valójában már háttérbe szorított aggodalom is Európában merült fel, ugyanis a Google, amerikai magáncég lévén, nem elég átlátható az unió számára, és így az európai előírásoknak megfelelően hiába kötelezik őket arra, hogy az online elérhető, manipulált képek elkészítése után semmisítsék meg az eredeti, nagy felbontású nyers változatokat, ezt még akkor sem lehet hatékonyan ellenőrizni, ha a cég felvállalja ezt. Ha ezekre a képekre, illetve a velük való visszaélés lehetséges módjaira gondolunk, akkor valóban van miért aggódni, ám a szenátor erről nem ejt szót.

Azóta történt

Előzmények