Svájc is rábólintott a Google Street View-ra

Jó ideje tartó huzavona zárulhat le hamarosan, ugyanis a svájci legfelsőbb bíróság pénteken kimondta, hogy a Google-nak joga van az ország utcaképeit a Street View technológiájának segítségével rögzíteni és közzétenni, ugyanakkor azt is közölték, hogy mindezt csak bizonyos korlátozások elfogadásával teheti meg. Az adatvédelmi gyakorlata miatt az EU által több szolgáltatása miatt is vizsgálat alatt álló amerikai cég képviselője bejelentette, hogy elégedettek a döntéssel, és együtt fognak működni a hatóságokkal, hogy a helyi szabályoknak mindenben megfeleljenek.

A Google 2009-ben indította el a svájci fényképezést, ám az ott különösen szigorú adatvédelmi elvek be nem tartása miatt több civil szervezet és hatóság is panaszt emelt. A végül a legfelsőbb bíróságig eljutó ügyben a mostani határozat kimondja, hogy az elkészült képeken az automatikus elhomályosító technológiával a cégnek 99 százalékos pontossággal ki kell takarnia az olyan egyedi azonosítást biztosító részleteket, mint a lefényképezett személyek arca, az autók rendszámtáblája, illetve egyéb hasonló azonosítókat. Ezt a Google vállalja. A bíróság azt is előírta, hogy a fényképezőgépet alacsonyabb állványra kell helyezni, hogy ne lásson be a kerítések és sövények felett a magánterületekre, emellett ki kell takarni bizonyos intézményekről (női menedékházak, börtönök, nyugdíjas otthonok, iskolák) készült képeket, illetve a vállalatnak előre értesíteni kell arról a polgárokat, hogy mikor és hol készítenek képeket.

A hírt kommentálva akadtak ugyan jogvédők, akik még mindig elégedetlenek, a szolgáltatás teljes tiltását szeretnék, de szakértők, így a svájci adatvédelmi vezető szerint is egészséges kompromisszum született.

Előzmények