Saját, olcsó tablettel áll elő a Google

Az Android új verziója mellett egy, a márkanevét viselő tabletet is bemutat ma kezdődő fejlesztői konferenciáján a Google – írja a vállalat terveit ismerő forrásokra hivatkozva több gazdasági lap is. Azt, hogy saját táblagép fejlesztésén dolgozik a cég, nem volt titok: Eric Schmidt elnök maga beszélt erről tavaly decemberben. A termék bejelentésére alig egy héttel azután kerülhet sor, hogy a Microsoft is előállt Surface nevű versenyzőjével.

Ha Bloomberg forrásai megbízhatóak, a Google tabletje agresszív árazásával kavarhatja fel a piacot: a gép a lap szerint mindössze 199 dollárba kerül majd, annyiba, mint az Amazon mérsékelt sikerű Kindle Fire modellje. Annál azonban jóval versenyképesebb hardverre épül: négymagos NVIDIA Tegra 3 renderchip és 1 GB memória kerül bele, 7 hüvelykes kijelzője pedig kiváló betekintési és színtelítettségi paraméterekkel rendelkező IPS-panelre épül. A gép az Android operációs rendszer új, Jelly Bean kódnevű, 4.1-es verzióját futtatja, melynek egyik újdonsága egy, az Apple Sirihez hasonló intelligens asszisztens lehet.

Állítólag így fest majd (Kép: Gizmodo)
Állítólag így fest majd (Kép: Gizmodo)

A táblagépet a hírek szerint a Google a tajvani Asustekkel közösen fejlesztette, és Nexus márkanéven dobja piacra, akárcsak két évvel ezelőtt a HTC által gyártott okostelefonját. Megvásárolni a vállalat online boltjában lehet majd, ennek elindításáról szintén pletykál egy ideje a sajtó.

A San Franciscóban ma kezdődő Google I/O konferencián – melyen Larry Page vezérigató betegség miatt nem vesz részt – a tableten kívül további újdonságok is várhatók a vállalattól, többek között egy olyan IaaS-szolgáltatás, mely lehetővé teszi vállalatoknak a Google masszív adatközponti infrastruktúrája erőforrásainak bérlését.

Azóta történt

Előzmények