Realisztikus 3D-vel és offline móddal okosodik a Google térképe

Néhány új, részben régóta várt funkcióval bővíti digitális térképszolgáltatása tudását a Google, derült ki a vállalat tegnapi, a YouTube-on élőben is követhető sajtótájékoztatóján. Az újdonságok leleplezésének időzítése aligha véletlen: a várakozások szerint az egyik nagy partner, az Apple a jövő héten kezdődő fejlesztői konferenciáján fogja bejelenteni saját térképrendszerét, és egyben azt, hogy arra cseréli le a Google megoldását. E várható rossz hír elébe akarhatott menni az internetvállalat az újítások fényezésével.

Hirdetés

Az új funkciók közül a leglátványosabb kétségtelenül a közel fotórealisztikus 3D-térkép. A cég szerint ennek révén a digitális térképen olyan látvány tárul elénk, mintha a „saját helikopterünkből néznénk a tájat”. A korábbinál jóval valósághűbb és részletesebb háromdimenziós épület- és tereptárgymodelleket a vállalat rendszere teljesen automatikusan készíti el alacsonyan szálló kisrepülőgépek által készített felvételek alapján. A Google közölte: most kifejezetten a térkép 3D-sítése miatt repteti ezeket a legnagyobb városok felett, nemcsak az Egyesült Államokban.

A részletes 3D-modelleket fokozatosan válnak majd elérhetővé a Google Earth-ben – beleértve annak mobileszközökön futó kiadásait is –, az elsők néhány héten belül. A várakozások szerint egyébként az Apple ugyanezt a funkciót fogja beépíteni saját, az iOS következő kiadásában bemutatkozó térképszolgáltatásába. Az almás cég az ehhez szükséges technológiához felvásárlás révén jutott hozzá tavaly, az akkor bekebelezett C3 Technologies rendkívül részletes háromdimenziós térképeket készít.

Egy régi adósságát is törleszti hamarosan a Google: a Maps térképei internetkapcsolat nélküli, offline módban is elérhetőek lesznek. Ez a lehetőség szintén az elkövetkező hetekben válik elérhetővé, egyelőre csak Android platformon és „több mint száz ország” térképeinek esetében. A gyakorlatban a dolog úgy működik, hogy a felhasználók az adott ország vektorgrafikus – tehát nem fényképalapú – térképét előre letölthetik a készülékre, amelyben az utcák szintjéig zoomolhatnak majd.

A vállalat egyben bemutatott egy olyan, hátizsákba szerelt kamerarendszert, amellyel a 360 fokos panorámaképeket használó Street View-t a túraútvonalakra és más olyan offroad területekre is elviszi, ahová csak gyalogosan lehet eljutni. Az eszközzel már megkezdték a felvételek készítését, de hogy ezek mikortól lesznek láthatók a térképeken, nem árulták el.

Azóta történt

Előzmények