Ütős cucc lesz: megjelent a T-Mobile G1, az első androidos mobil

Ahogy ígérték, New Yorkban ma megtartották az első Androidot, vagyis a Google mobilos operációs rendszerét futtató telefon hivatalos bemutatóját. A részletes beszámoló és teszt nem a mi tisztünk, ezt majd megtalálják az olvasók testvérlapunk, a Mobilarena lapjain. Az eseményről azért írunk, mivel itt a szoftver, az Android, illetve a nyílt platform számít igazán komoly újdonságnak – pontosabban: ez majd még kiderül –, hiszen a Google ennek kifejlesztésével és terjesztésével igyekszik versenybe szállni a piac egyik óriásával, az iPhone-nal taroló Apple-lel – hogy a többiekről most ne is beszéljünk.

A most bemutatott telefon, a G1 csak az első a tervezett sorozatban, gyártója a HTC, s önmagában nemigen tartalmaz technológiai újításokat, inkább afféle kombináció, mint a Google böngészője, a Chrome (persze nem szabad feledni, hogy a bevált megoldások addig szokatlan vegyítése gyakran nagyobb üzleti sikert eredményez, mint egy valóban forradalmi nóvum).

Hirdetés

A telefon hibrid megoldású, érintőképernyőt és billentyűzetet is tartalmaz; hogy ez előny vagy hátrány, döntse el mindenki maga, feladata válogatja, így az interfész nem villanyozza fel az embert, ám meglehetősen használhatónak tűnik.

G1

A G1 az amerikai T-Mobile 3G hálózatára tervezett eszköz (habár ez a hálózat az Egyesült Államokban az európaival összemérve elhanyagolható nagyságú még jelenleg – talán Európába szánták mégis inkább?, vagy a jövőre gondoltak?), így alkalmas wifi és 3G, valamint quadband GSM, illetve dualband UMTS használatára is.

Netes szolgáltatásait tekintve nem meglepő, hogy a Google alkalmazásai működnek rajta a leghatékonyabban (e-mail, azonnali üzenetküldés), illetve ezek vannak kiemelve, s megspékelve mindez a multimédiás üzenetek küldésének lehetőségével, valamint a chatelés közbeni multitask alkalmazások futtatásával.

A böngészője átlagos (a Chrome-hoz hasonlóan a Webkit alapján), ám amiben a Google nagy, a lokalizált szolgáltatások (Google Maps, Google Earth), azt természetesen ez a rendszer teljes erővel képviseli, s ez lehet az egyik legnyomósabb érv mellette egy vásárlási döntésnél.

És hogy teljes legyen a verseny, az Amazon által nyitott androidos zenebolt már nyíltan dobja oda kesztyűt az iTunesnak.

A G1 kétéves előfizetés esetén 179 dolláros áron, két adatcsomagban, 25, illetve 35 dolláros havidíjjal (a telefonért, vagyis a hangcsomagért külön kell fizetni) kerül a boltokba október 22-én, Nagy-Britanniába még az idén eljut, az európai megjelenést jövőre tervezik.

Az elkövetkező napokban sok-sok elemzés jelenik majd meg erről a termékről és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról, addig itt egy kiváló képgaléria a slashgear.com-ról.

Azóta történt

Előzmények