Elkészült az első Chrome-klón

Megjelent az SRWare Iron nevű böngésző, amely a Google Chrome forráskódjára épül, de kihagyták belőle azokat az adatvédelmi szempontból aggályos részeket, amelyekről korábban már mi is beszámoltunk. A program kinézetre, sebességre és a funkciókat tekintve a Chrome-ot idézi, de kimaradt belőle a frissítőmodul, a Client-ID, nincs Suggest- és Errorpage-lekérdezés, URL- és RLZ-követés, és nincs Timestamp sem. Az Iron motorja is az újabb 525.19-es WebKitre épül, ebben már több, időközben felfedezett sebezhetőséget javítottak.

Amint az ismert, szeptember 2-tól tölthető le a Google böngészője. Egy időben a világ száz országában jelent meg a szoftver, a rengeteg lokalizáció azonnali elérhetősége kellemes meglepetés volt (kisebb-nagyobb hiányosságok azért előfordultak). Letisztult, sallangmentes és egyszerű kezelőfelülete, valamint a gyors működés miatt sokan első pillantásra a kedvenc bitjeik közé zárták a programot – egyes statisztikák szerint már a megjelenést követő napon 3 százalékra kúszott fel a program piaci részesedése.

Hogy aztán a rákövetkező naptól meredeken zuhanni kezdjen, amikor súlyos adatvédelmi aggályok merültek fel a böngészővel kapcsolatban. A végfelhasználói szerződés (EULA) szerint ugyanis minden, a böngészőn keresztül elküldött tartalomnak a felhasználási és terjesztési joga végérvényesen a Google birtokába került volna – ideértve a blog- és fórumbejegyzéseket, e-maileket is. A Google ugyan azt állította, hogy ez a kitétel tévedésből került a szövegbe, a lavinát már nem tudták megállítani: a böngésző piaci részesedése ma körülbelül 1,7 százalékos. A német állam egyenesen odáig ment, hogy felszólította a német felhasználókat a program használatának mellőzésére – ami a szigorúbb európai adatvédelmi szabályozás mellett nem is csoda.

Kérdés, hogy az emberek fejébe égett tiltakozás nyomot hagy-e az Ironon, vagy a szoftver képes lesz legyőzni a Chrome-ot övező gyanakvást? Hamarosan kiderül. Az érdeklődök addig is innen tölthetik le a program 10 MB méretű telepítőjét – egyelőre csak Windowsra.

Azóta történt

Előzmények