Hirdetés

Jön az új Skype

Hirdetés

Több mint fél év után, február elején lép túl a béta-tesztelés időszakán és jelenik meg végleges változatban a Skype 4.0 – derült ki a Las Vegasban zajló Consumer Electronics Show-n (CES). Az új, egyértelműen videobeszélgetésekre kihegyezett és teljesen átdolgozott kezelőfelülettel rendelkező verzió a korábbiaknál jóval hatékonyabb hang- és videotömörítést használ, aminek előnye a gyakorlatban a folyamatosabb, akadásmentes kommunikációban lesz kézzelfogható. Amit továbbra sem támogat a program, az a többszereplős videokonferencia: ez egyelőre túl nagy falat a Skype peer-to-peer infrastruktúrájának. De ezen is dolgoznak, és „remélhetőleg a nem túl távoli jövőben ezt is megcsináljuk” – ígérte Scott Durchslag, az Ebay kötelékébe tartozó vállalat operatív vezérigazgatója.

Aki azt is elárulta, hogy a romló gazdasági helyzetben – a kedvező díjak miatt – egyre többen választják a Skype-ot mobil- és vezetékes telefonálásra. A szolgáltatásnak ma több mint 370 millió regisztrált felhasználója van, és negyedévente nagyjából 30 millióval bővül az előfizetői tábor. Az ügyfelek ráadásul sokat telefonálnak, Durchslag szerint olyannyira, hogy ma a világ beszédforgalmának 8 százaléka a Skype-ról indul. Az előfizetői bázis bővülésével párhuzamosan javulnak a cég pénzügyi mutatói is: tavaly a most hetedik nyereséges negyedévét abszolváló vállalat árbevétele nagyjából 50 százalékkal nőtt.

Nemcsak a magánfelhasználók, de a korábban a Skype-pal egyáltalán nem számoló nagyvállalatok is érdeklődnek. „Még sosem álltak jobban a dolgaink” – mondta a Reuters-nek Durchslag, hozzátéve, hogy a céges hívások aránya az elmúlt évben 20-ról 30 százalékra nőtt. „Olyan cégek keresnek meg minket, akiknek korábban ez eszébe nem jutott volna” – büszkélkedett azzal, hogy a hálózati guru Cisco is előfizetőjükké vált.

A Skype a rendezvényre időzítette annak bejelentését, hogy a Google Android platformját használó és Java-képes mobiltelefonokra is elérhetővé teszi kliensének egyszerűsített, „lite” változatát. Ez a Skype alapfunkcióit támogatja: lehet vele más Skype-használókkal beszélni, chatelni, illetve vezetékes és mobilhívásokat bonyolítani. Az egyelőre tíz országban – az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyágban, Lengyelországban, Brazíliában, Svédországban, Dániában, Finnországban, Észtországban, Ausztráliában és Új-Zélandon – elérhető mobilos verzióhoz természetesen mobilinternet-előfizetésre is szükség van.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények