Mindent megváltoztathat az Alphabet lézerinternete

A magasan keringő léggömbök ötlete nem igazán vált be, így most lézerrel küldene internetet a félreeső területekre az Alphabet. A sűrűn lakott területeken is arathat a technológia.

Az Alphabet korábban a magasan, a sztratoszférában keringő léggömbökkel próbált a félreeső, távoli területekre internetet sugározni, de az ötlet hosszú távon nem vált be.

Most a cég úgy döntött, inkább lézerrel oldja meg ugyanezt a feladatot. A Taara projekt az innovációért felelős X laborhoz tartozik, amely 2016-ban indult el, miután a léggömbök problémásak és költségesek voltak.

A Taara-projekt vezetői és a Bharti Airtel közös bejelentése szerint Indiában már arra készülnek, hogy nagy területeken vessék be az új, lézeres internetet. Pénzügyi részletekről nem esett szó, de a Taara már most is 13 országban segít internethez jutni, többek között Ausztráliában és Kenyában. A legolcsóbbak szeretnének lenni, tették hozzá. A sűrűn lakott régiókban is hasznos lesz állítólag a technológia, a kiépítése olcsóbb, mint az üvegszálas kábeleké, ráadásul ez gyorsíthat is az eléréseken.

A Taara eszköze egy forgalmi lámpa méreteivel vetekszik, az adatot a sugárzott lézer hordozza. Lényegében üvegszálas internetnek tekintik, de kábelek nélkül. A Taara vezetője számára már akkor nyilvánvalóvá vált ez a koncepció, amikor még a Loon ballonokat kötötték össze lézerekkel. A Taara már most több adatot küld egy nap alatt, mint amennyit a Loon projekt valaha összesen.

Az X divízió feladata a sci-fi jellegű projektek megvalósítása, nekik köszönhető az önvezetős Waymo, az egészségtech startup Verily és a drónfutár Wing indulása is.

A tervek szerint emberek tömegei számára tehetik elérhetővé az online elérést Indiában. A Google 3 éve 10 milliárd dollárt különített el India digitalizációja érdekében, de a legtöbb tech óriás sorra jelenti be most is a dollármilliárdos befektetéseket az országban.

Azóta történt

Előzmények