Gombamód szaporodnak a hamis cégek és értékelések a Google keresőjén is

A Google beperelt egy amerikai férfit és annak cégeit, mert százszámra gyártotta a hamis cégértékeléseket, majd azokat eladta valódi vállalatoknak, hogy vevőket csalogathassanak.

Akik sok éve interneteznek, tudják, hogy ez az internet már nem az az internet, ezzel pedig gyakorlatilag mindenhol és mindig szembesülünk. A Google sok más tech céghez hasonlóan igyekszik rendet tartani a saját platformjain, de szélmalomharcot vív, sokan nem arra használják a technológiákat, amikre kellene.

A Google most például beperelt egy férfit Kaliforniában, mert ő és a cégei százszámra gyártották a hamis cégértékeléseket a Google platformjain, majd eladták azokat valódi cégeknek, hogy vevőket csalogathassanak magukhoz.

A hamis értékelések problémája nem új keletű, a Google ezzel a perrel üzenni kívánt a hasonló csalóknak, hogy hagyjanak fel a tevékenységükkel.

A vád szerint a férfi olyan hamis cégeket rak fel a Google keresőjére és a Google Térképbe, hogy azok valódinak tűnnek, még a Google dolgozói előtt is tudja azokat hitelesíteni videohívások formájában. Ehhez számos berendezett díszletet is bevetett (javítóműhelyeket, favágó cégeket, duguláselhárítókat, masszázsszalonokat, aromaterápiás cégeket is kiszolgált így).

Ahhoz, hogy a hamis cégek hitelesnek tűnjenek, a férfi százszámra vásárolta a hamis értékeléseket is, majd ha minden elkészült, valódi vállalatoknak adta el az egészet. Akik rákerestek a jó értékelésű, hamis cégekre, egyből a vevőhöz jutottak. Eddig több mint 350 hamis céget generált, több mint 14 ezer hamis értékeléssel, csak ez az egy ember.

Azóta történt

Előzmények