Gondolt már a Cisco szerverekre?

Akik már használják

Magyarországon is egyre több ügyféllel büszkélkedhet a Cisco. A gyártó blade és rack-szervereit vásárlók között találhatunk közlekedési, szállítási céget, média- és kiadóvállalatot, pénzügyi és adótanácsadó céget is. Az egyik legjelentősebb ügyfél a pénzügyi tranzakciós szolgáltatásokat nyújtó Euronet.

A Cisco a szervereik piacra dobása után két évvel - 2011 harmadik negyedévétől - világszerte a HP és az IBM után a harmadik helyre került az IDC x86-alapú blade szerverek piaci részesedését vizsgáló Gartner-jelentésben, a CRN elemzése ugyanakkor már az első helyre teszi a Cisco Blade szerver technológiáját. Az Egyesült Államokban pedig pár tized százalékkal már a Big Blue-t is maga mögé tudta utasítani a cég.

A Cisco szervert megrendelő vállalatok IT szakemberei és vezetőicisco_szerver felismerték, hogy az egyszerűbb telepítéssel, alacsonyabb fenntartási költségekkel saját munkájukat is jelentősen megkönnyítik, hiszen hálózati oldalról a már régóta megismert gyártótól vásárolnak kiszolgáló eszközöket. A példák között említhetnénk például a hatékonyabb szerverhűtést, vagy a jóval kevesebb kábelezést, amely azonnal pénzt hagy a felhasználók „zsebében”.

Ezzel a gyártói háttérrel a betanulási folyamat, az implementáció, és a support ideje is jelentősen lecsökkent, nem beszélve ezek költségeiről, ami nagyon fontos szempont manapság.

A döntő érv sokszor az, hogy a szerverszobákban a már jól bevált Cisco switchek mellé szívesen vásárolnak Cisco szervert, mert megbíznak a gyártó által gyújtott minőségben, a régóta bizonyított magas színvonalú szolgáltatásban és korrekt ügyfélkezelésben.

Ha már egyszer Cisco switcheket használ egy cég, akkor Cisco kiszolgálókkal is sokkal könnyebb az IT bővítés, egyszerűbb, mert nem kell 100%-ban új gyártói jellemzőket, új eszközt, új karbantartási folyamatot kiismerni, megtanulni, alkalmazkodni hozzá.

Egy ablak

cisco_logo

A kényelem és a költségcsökkentés mellett egy komoly kezelhetőségi előnyt is fel tud a cég mutatni: minden Cisco eszköz egy felületről irányítható.

Ez igazán kecsegtető lehet egy IT szakembernek, aki több tucat vagy több száz, sőt akár több ezer eszközért is felelős, és így nem szükséges több különböző rendszerben menedzselni a különböző hardvereket. A Cisco UCS Manager technológiájával megvalósul a valódi "egyablakos rendszer": legyen hálózat, switch, router, szerver vagy több telephely, a felügyelet egy központi kezelőfelületről történik - a hibalehetőségeket jelentősen lecsökkentve. Így a Cisco megoldotta, hogy akár több ezer szervert is kezelhetünk egyetlen felületen - világszerte is.

Az "egyablakos rendszer" más területen is segíti a Cisco szervervásárlóit. A 'Single Point of Support' háttértámogató szolgáltatásban egyetlen szerviz-kapcsolatfelvétel vagy szervizhívás útján elindítható a karbantartás - bármelyik Cisco eszközzel kapcsolatban. Egyszerű, gyors, kényelmes, nem kell külön szervizügyintézés a switchhez és külön a szerverekhez például. A Cisco nagykereskedői és viszonteladói Magyarországon is megbízhatóan nyújtják ezt a szolgáltatást az ügyfeleknek.

És a technika?

cisco_szerver_2

Az üzleti előnyök mellett nézzünk pár technikai jellemzőt, amelyek komoly versenytárssá teszik a Ciscot - más nemzetközi gyártókkal összehasonlítva.

A Cisco UCS termékportfólió szerverei maximalizálják a memóriakapacitást, megtöbbszörözik a kapcsolási kapacitást és leegyszerűsítik a nagy volumenű telepítéseket

A harmadik generációs Cisco UCS platform megjelenésében fontos szerepet játszott az Intel Xeon E5-2600 processzorcsaládja, amely teljesítmény és fogyasztás terén is sokat erősít. A harmadik generációs UCS megoldásokkal a jelenlegi legnagyobb szerversűrűség érhető el: a technológia akár nyolcszoros memóriakapacitással és négyszeres I/O-sebességgel is megelőzheti a korábbi UCS platformok jellemzőit.

Ezeket az új fejlesztéseket legjobban virtuális környezetben lehet kihasználni, amely így egyértelmű előnyt jelent a felhasználónak. Például kielégíti a virtuális környezetben jelentkező nagyobb memóriaigényt, ezáltal kevesebb hardverrel lehet megoldani ugyanazt a feladatot.

A harmadik generációs Cisco szerver termékvonalat három hardver képviseli. Az egyetlen blade, az UCS B300 M3 félpenge méretben, 24 DIMM modulhellyel, 80 gigabites maximális I/O sávszélességgel érkezik. Rackekbe két új vas szerelhető, a C220 M3 és C240 M3 1 és 2 RU magas eszközök, amelyeket a webes szolgáltatások kiszolgálásától az elosztott adatbázisokon át a nagy adattömegek kezeléséig sokféle feladatra optimalizálhatóak.

Az egységesített hálózatokba további szervereket is kínál a Cisco. A 2208XP I/O modul készülékházanként 80 illetve 160 Gbit/s sávszélességet biztosít a terhelési csúcsok kezeléséhez, valamint hatékony terheléskiegyenlítéssel segíti az adatközpont működésének egyensúlyát. A 6296UP Fabric Interconnect egyrészt kétszeresére növeli az UCS hálózati kapacitását (960Gbit/s-ról 1,92 Tbit/s-ra), 40 százalékkal csökkenti a végpontok közötti késleltetést és 36 százalékot megspórol a portonkénti fogyasztásból is. Az UCS 6200 Series és a Nexus Fabric Extender együttes alkalmazásával pedig penge- és rack-szerverek esetében egységes menedzsment érhető el, az UCS Manager használatával hatékonyabbá téve a teljes rendszer üzemeltetését.

Blade és rack közelebbről

A Cisco E5-2600 Intel® Xeon® processzoron alapuló blade szerverrel és két rackbe szerelhető szerverrel kínálja a Cisco Unified Computing System portfóliót.

cisco_szerver_3

Cisco UCS B200 M3 Blade Szerver - A nagyvállalati szintű Cisco UCS B200 M3 szerver nagy teljesítményt és sűrűséget kínál félpenge méretben. 24 DIMM modulhelye a legnagyobb sűrűséget biztosítja az iparágban, I/O-sávszélessége pedig elérheti a 80 gigabitet. A nagyobb sűrűségnek, teljesítménynek és sávszélességnek köszönhetően az üzleti alkalmazások gyorsabban, gazdaságosabban és hatékonyabban futtathatók.

UCS C220 M3 Rack Szerver - A Cisco UCS C220 M3 Rack Server 1RU (egy szekrényegység) magasságú, nagyteljesítményű és nagysűrűségű kiszolgáló, amely az üzleti feladatok széles körét támogatja a webes szolgáltatásoktól az elosztott adatbázisokig.

UCS C240 M3 Rack Szerver -Cisco UCS C240 M3 Rack Server 2RU (két szekrényegység) magasságú, nagy teljesítményre és bővíthetőségre tervezett kiszolgáló, amely nagy adattárolást igénylő feladatok széles körét támogatja az adattömegektől (big data) a csoportmunkáig.

Felhő környezetben

2012 végétől már elérhetőek azok a Cisco megoldások, amelyek a nagy volumenű UCS rendszerek telepítését egyetlen vagy több, a világ különböző pontjain található adatközpontban elhelyezett, akár többezer kiszolgálót átfogó UCS-tartomány központi felügyeletével támogatják. Ezzel egyedülálló automatizálást és a szolgáltatások összehangolását biztosítják a cloud-környezetek számára.

A Cisco évente közel 6 milliárd dollárt (1.350 milliárd forint) fektet kutatás-fejlesztésbe, és folyamatosan olyan újításokon dolgozik, amelyek előmozdítják az adatközpontok átalakítását és a számításifelhő-környezetek fejlesztését. Az átfogó professzionális és technikai számításifelhő-szolgáltatásokat biztosító Cisco Cloud Enablement Services és a Cisco CloudVerse architektúra segít az ügyfeleknek létrehozni privát, nyilvános vagy hibrid számítási felhőiket.

Az 50 vezető nyilvánosfelhő-szolgáltató cég több mint 70 százaléka már az Cisco UCS technológiát használja.

Telepítés néhány perc alatt

Sokban megkönnyíti a rendszergazdák dolgát a template-alapú szervertelepítés, amely 3 napról akár néhány percre redukálhatja a telepítési feladatokat, blade és rack szerverek esetében egyaránt. Innentől tehát akár az is megoldható, hogy ugyanazon szerver más és más feladatkörben működjön nap közben és éjszaka. Ennek költségeiről, időmegtakarításáról nem is beszélve.

Költségcsökkenés a cégeknél

A Cisco világszerte már több mint 20.000 UCS ügyféllel rendelkezik. A felhasználók az UCS alkalmazásával komoly mértékű hatékonyság-növekedésről és költségcsökkenésről számoltak be.

A mért és az ügyfélvisszajelzésekből származó adatok szerint a Cisco UCS szerverekre áttérő felhasználók infrastrukturális kiadásai akár 30 százalékkal, a telepítésekre fordított idő 90 százalékkal, energiaköltségeik 60 százalékkal csökkentek, míg az alkalmazások teljesítménye összességében akár 40 százalékkal növekedett.

Együttműködések

A Cisco vezető iparági szereplőkkel is együttműködik a modern adatközponti megoldások kifejlesztése érdekében. Így leegyszerűsítik az adatközponti infrastruktúra telepítését és felügyeletét, kockázatmentessé teszik a megoldástervezést és felgyorsítják a rendszerbe állítás folyamatát. A BMC Software, a CA, a Citrix, az EMC, a Hitachi Data Systems, a Microsoft, a NetApp, az Oracle, a Red Hat, az SAP, a VCE, és a VMware gyártókkal folyamatos a közös nemzetközi és regionális fejlesztési munka.

További információk itt érhetők el a Cisco Unified Computing rendszerről (angol).

UCS esettanulmányokat itt olvashat (angol).

rrc_logo

A Cisco szervereiről az RRC Hungary Kft. - a Cisco hazai disztribútora - folyamatosan szervez oktatásokat IT szakemberek részére.

A szemináriumokról és az új szerverakciókról érdeklődjön kollégánktól: peter_orosz@rrc.hu

A cikk megjelenését a Cisco Magyarország Kft. és az RRC Hungary Kft. támogatta. www.cisco.hu, www.rrc.hu

 

 

Azóta történt