Visszatért a Földre a műholdak Ferrarija

Hirdetés

Tegnap éjszaka, az előrejelzésnek megfelelően elérte a Föld felszínét az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) GOCE nevű műholdja, legalábbis ami megmaradt belőle, ugyanis a jelentések szerint a szerkezet nagy része elégett a visszatérés során. Utoljára az Antarktisz fölött észlelték.

Goce

A műhold a nevét a feladatáról kapta, ugyanis a gravitációs mezőt és az óceáni áramlásokat figyelte meg (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), becenevét pedig különösen mutatósra sikeredett külseje miatt ragasztották rá. A GOCE négy évig szolgált, és számítani lehetett rá, hogy októberben – üzemanyaga elfogyván – megkezdi lassú ereszkedését a 224 kilométeres, különlegesen alacsony keringési pályájáról (az üzemanyagra is a műholdak közötti legalacsonyabb keringési magasság miatt volt szükség, hogy a korrekciós motort működtethessék).

A történtek érdekessége, hogy 25 éve ez volt az első ESA-műhold, amelynek visszatérését nem tudták kontrollálni, ezért már szeptember figyelmeztetést adtak ki, amelyben felhívták a figyelmet, hogy a GOCE nagy része minden bizonnyal elég a légkörben, de számítani lehet arra is, hogy kisebb darabok megmaradnak, amelyek a Kelet-Ázsia, a Csendes-óceán nyugati része, illetve az Antarktisz területén csapódhatnak be.

Goce

A legnagyobb, körülbelül 250 kilós tömeg, illetve ami maradt belőle, tehát lakatlan területen, valószínűleg nem messze az Antarktisztól ért földet, pontosabban tengert (Frissítés: a legújabb hírek szerint a fő darab az Atlanti-óceánba, a Falkland-szigetek környékén csapódott be.). A maradék nagy része is minden bizonnyal elégett, de az egytonnás tömeg körülbelül 25 százalékára becsült törmelék ellenőrizetlen becsapódása miatt az űrszeméttel foglalkozó nemzetközi bizottság (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee) külön projektet indított a Goce miatt, ami azt jelentette, hogy szerte a világon számtalan megfigyelési pontot hoztak létre, illetve aktiváltak, hogy nyomon követhessék a kisebb darabokat is, majd sikeres észlelés esetén értesíthessék az érintett területeken élőket.

Azóta történt

  • Új kommunikációs műholdat kapott Kelet-Európa

    Az Astra 5B-t pénteken lőtték fel, április harmadikán foglalja el helyét a 31,5 fokos orbitális pozíción. Ezzel lényegesen javul majd a térség lefedettsége.

  • Szelfikkel ünnepli a NASA a Föld Napját

    Az űrügynökség a nemzetközi ünnep kapcsán magát is népszerűsíteni kívánja, mégpedig a közösségi oldalak egy fontos trendjét kihasználva.

  • Már működik az ASTRA 5B műhold

    A műhold a sikeres tesztüzemet követően készen áll arra, hogy a régiót csúcsminőségű kapacitással és tartalommal lássa el.