Olaszországban épülhet az Intel következő európai chipgyára

4 milliárd eurót költ chipgyártásra Olaszország: alapvetően az Intelt szeretnék meggyőzni a beruházásokról, de más félvezetőipar cégekkel is egyeztetnek.

A Reuters által látott dokumentumok szerint Olaszország több mint 4 milliárd eurót fordítana 2030-ig a belföldi chipgyártás fokozására, és szeretne több tech cégtől is befektetéseket nyerni. Többek között az Intel beruházásainak megindítása a cél.

Az olasz kormány állítólag eurómilliárdok elköltésére próbálná rávenni az Intelt, mert Olaszországba is fejlett chipgyárat szeretnének. Ezért cserébe pénzügyi kedvezményeket és egyéb kedvezményeket is kínálnak majd, átvállalva a befektetés egy részét. A teljes beruházás 10 év alatt 8 milliárd euróba kerülhet.

Az Intel mellett a francia-olasz STMicroelectronics, a tajvani MEMC Electronic Materials és az izraeli Tower Semiconductor vállalatokat is szeretnék meggyőzni a befektetésekről.

Kormányzati források szerint a tárgyalások összetettek, az Intelnek komoly kérései vannak. Ezért az európai chiptörvény nyújtotta lehetőségekre is támaszkodnak majd.

Az Intel tavaly szeptemberben akár 95 milliárd dollárnyi európai befektetést is ígért a következő évtizedre. Az már állítólag eldőlt, hogy a német Magdeburg lesz az első nagy Intel-gyár helyszíne.

Az olasz kormány a jövőben a processzorok kutatás-fejlesztésére, ipari megoldásokra és egyéb innovatív technológiákra is nagy hangsúlyt fektetne. Az új gyárak ötletét valószínűleg az EU is támogatja majd, hiszen minél előbb függetlenedni szeretne az USA-tól és Ázsiától ilyen téren.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények