Az USA szerint marad a chiphiány

Egy globális tanulmány alapján az USA kereskedelmi minisztériuma közölte: egyelőre marad a chiphiány, de ellenőriznek majd árakat.

Miután kiértékelt egy önkéntes, 150 félvezetőipari cég részvételével, tavaly ősszel indult globális tanulmányt, az USA kereskedelmi minisztériuma közölte: marad a chiphiány, alapvetően kapacitásproblmák miatt.

A minisztérium szerint igen jelentős eltérés van a chipek iránti kereslet és kínálat között, az ágazat résztvevői szerint ez a következő 6 hónap során biztosan nem javul.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter elárulta, hogy nem igazán kapták meg, amit kértek, így most cégenként, személyesen szerzik be az adatokat. Novemberben ugyanis a Samsung, a TSMC és az SK Hynix ügyvezetői is részletes és teljes adatfolyamokat ígértek, de ázsiai cégek és különböző kormányzatok ezt a bekérést nehezményezték. Ha nem kapnak adatokat, Raimondo szerint jogi úton szerzik meg azokat. Azt nem árulták el, eddig mely cégek működtek együtt, de azt igen, hogy az adatokat külföldi kormányokkal is megosztják.


[+]

Tajvan a jelentés kapcsán közölte: nagy erőkkel dolgoznak a helyi cégek a gyártáson, illetve egyeztetnek a készletek megerősítéséről a fontos nemzetközi partnerekkel. A jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek az együttműködésre, a biztonságos, megbízható és ellenálló beszállítólánc fejlesztésére, ami a következő években fokozatosan enyhíti a nagy piacnövekedések generálta nyomást. A TSMC ugyanakkor nem reagált a témára.

A kereskedelmi minisztérium jelezte: egyes chipek ára szokatlanul és nagyon kilőtt, főleg az autógyártók és orvosi eszközök gyártói által használt lapkáké. Ezért nem csak a problémamegoldásra figyel oda a kormány, de a magas árakat is kivizsgálja. Készlethalmozásra nem találtak ezúttal bizonyítékot, a beszállítólánc az adatok alapján nagyon törékeny, senki nem engedhet meg hibát.

Azt nem lehet tudni, hogy a világszerte hatalmas erőkkel végzett kapacitásbővítések, gyárépítések és egyéb befektetések mekkora chipbuborékhoz vezetnek, de a szektor számára jó hír, hogy a Toshiba földrengés által megrongált chipgyára részlegesen újraindította a termelést, a Samsung Hszianban lévő chipgyára is újra normál üzemben működik.

Azóta történt

Előzmények