Az első nagy chiptámogatást a GlobalFoundries kapja az USA-tól

1,5 milliárd dolláros támogatással segíti az USA a félvezetőgyártásban a GlobalFoundriest.

Az amerikai kormány bejelentette a 2022-ben jóváhagyott 39 milliárd dolláros chiptámogatási alap első nagyobb projektjét: 1,5 milliárd dolláros támogatást ítéltek a GlobalFoundries számára.

A GlobalFoundries a világ harmadik legnagyobb bérgyártója a chipszektorban, és új üzemet építenek New York állam Málta városában. Ott és Burlingtonban pedig bővítik a tevékenységüket, az előzetes megállapodás alapján.

Az USA eddig 35 millió dollárt osztott ki a BAE Systems és 162 millió dollárt a Microchip Technology számára. A GlobalFoundries 1,5 milliárd dolláros támogatását 1,6 millió dollárnyi elérhető kölcsönnel toldják meg, összesen pedig 12,5 milliárd dolláros befektetés jöhet össze a két államban, ahol fejleszt a cég. A kereskedelmi miniszter szerint az új üzemekben készülő lapkák nemzetbiztonsági szempontból is jelentősek: a műholdakban, űrkommunikációban, védelmi iparban, holttérfigyelésben, ütközéselkerülés kapcsán, Wi-Fi kapcsán is alkalmazzák majd ezeket, de az autóiparnak is jut a lapkákból – a GM például előre leszerződött velük. Olyan értékes chipekről is beszélnek, amiket jelenleg sehol nem gyártanak az USA-ban.

Március végéig további nagy bejelentésekre készülnek a támogatások kapcsán, számos jelentkezővel folytatnak bonyolult tárgyalásokat a nagyon komplex üzemek kapcsán. A TSMC, a Samsung és az Intel is olyan következő-generációs befektetésre készül, amire az USA-ban Raimondo szerint sem méretében, sem összetettségében sosem volt még példa.

A GlobalFoundries jobban koncentrálna az amerikai keresletre és az amerikai munkaerőre. Szeptemberben egyébként 4 milliárd dolláros chipgyárat nyitottak Szingapúrban.

Azóta történt

Előzmények