Elkezdi szórni a dollármilliárdokat az USA a chipekre

A következő hetekben dollármilliárdos értékekben jelenti majd be az USA a chiptámogatásokat.

A Wall Street Journal jelentése szerint az USA kormánya dollármilliárdos értékekben kezdi el kiszórni a chiptámogatásokat a következő hetekben, ezekből olyan nagy cégek kaphatnak, mint az Intel vagy a TSMC – és így újabb amerikai gyárak épülhetnek.

Olyan fejlett chipek belföldi gyártását remélik ettől, amelyek mobilokba, AI-termékekbe és fegyverrendszerekbe kerülnek. Az első bejelentésekre még március 7. előtt sor kerülhet.

Az Intel több mint 43,5 milliárd dollár értékben Arizona, Ohio, Új-Mexikó és Oregon államokban is visz projekteket, de a TSMC is épít 40 milliárd dollárért két új gyárat, míg a Samsung 17,3 milliárdért. A Micron, a TI és a GlobalFoundries is bejelentkeztek.

Részleteket és hivatalos listát nem árulnak el, de az USA egyik kormányzati szóvivője szerint az alapján választanak projekteket, hogy mi viszi előre az USA-t gazdaság és nemzetbiztonság terén.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter tavaly egy tucatnyi támogatást ígér 2024-re, a 2022-ben jóváhagyott 39 milliárd dolláros chipprogramból.

Azóta történt

Előzmények