Frissebb találatokat ad a Google

google searchTegnap óta frissebb találatokat ad a Google keresője. Amint a vállalat blogjában a találatok rangsorolásáért felelős csoport vezetője, Amit Singhal írta: mai világunkban az információáramlás rendkívüli módon felgyorsult, és nem egyszerű a keresőt kiszolgáló algoritmusnak eldöntenie, hogy egy néhány nappal korábban publikált tartalom friss-e még, vagy már elavult. A cég új fejlesztése erre tesz kísérletet.

Singhal szerint a felhasználók jellemzően a legfrissebb és legrelevánsabb információkat keresik, például az „olimpia” keresőszóval jó eséllyel a jövő évi játékokról és nem az 1900-as nyári olimpiáról akarnak tájékozódni. Ennek szellemében ha például az „Puskás stadion” kifejezésre keresünk rá, az első találatok néhány órája megjelent hírek lesznek, melyek a létesítmény újjáépítésének most elfogadott koncepcióját részletezik. A stadion címe, illetve Wikipedia-szócikke csak ezek után következik.

A találatok frissítése három esetben lesz szembetűnő. Olyan friss, népszerű hírek, történések esetében, melyek gyorsan terjednek a neten, akár egy perccel korábban publikált anyagokat is láthatunk majd a találatok között. A rendszeresen ismétlődő eseményeknél – mint amilyen például az országgyűlési választás vagy a futball-vb – a motor azt feltételezi, hogy a kurrens eseményre vagyunk kíváncsiak, és az erről szóló oldalakat rangsorolja előre; és a gyorsan elavuló témák esetében – mondjuk a „legjobb dSLR fényképezőgép” – ugyancsak a legaktuálisabb anyagokat dobja majd fel. A Google ugyanakkor állítja: az algoritmus nem erőlteti a frissességpreferenciát, hiszen számos olyan eset van, amikor egy régebbi anyag is ugyanolyan hasznos lehet, mint egy újabb – egy spagettirecept például nehezen tud elavulni.

A fejlesztés a kereső történetének egyik legnagyobb hatású átalakítása: a vállalat szerint a keresések mintegy 35 százalékát érinti majd. Technológiailag a bevezetését a tavaly élesített caffeine indexelőrendszer tette lehetővé, amely látványosan aktuálisabb adatbázist tart fenn a weboldalakról.

Azóta történt

Előzmények