Fontos adatokat oszt tovább más autógyártóknak a Ford

A saját autói által összegyűjtött adatokat a többi autógyártónak is elkezdte továbbadni a Ford, amely biztonságosabb közlekedést remél mindettől.

Az elmélet szerint kevesebb lenne a baleset, ha a sofőrök tudnának egymásnak szólni a veszélyes akadályokról és már megtörtént balesetekről.

A Ford éppen ezért elkezdte megosztani a saját autói által begyűjtött adatokat, úgy mint: légzsákok felfújódása, vészfékezések, ködfényszórók használata. Ezeket és sok más adatot a többi autógyártó is megkapja.

Állítólag mindezek jól jelezhetik, ha probléma van egy adott úton. Amint felküldik az adatokat a felhőbe, azok eljuthatnak a többi vezetőhöz, aki arrafelé közlekedik. Ezen felül a hatóságok is könnyebben tudomást szerezhetnek a problémákról, így gyorsabban reagálhatnak a felmerülő helyzetekre.

A Ford mindezen régóta dolgozik. Nagyjából egy éve indította el a Local Hazard Informationt, ami begyűjtött és megosztott minden érdekes adatot más modern Ford járműveknek. Azt is megígérte a gyártó, hogy az autókínálatának több mint 80 százaléka képes lesz rövidesen az adatmegosztásra.

Ez viszont még hasznosabb a cég szerint, ha más vállalatok is megkapják az információkat. Az Európai Bizottság által támogatott Data for Road Safety kezdeményezés egy biztonsági forgalmi információs rendszer létrehozását jelenti, ami a sofőröknek segít. A múlt hónapban 5 éves megállapodást kötöttek több autógyártóval, alkatrész-beszállítóval, hatósággal, tech céggel és EU-tagállammal ennek kapcsán.

A terv az, hogy a világ úthálózata sokkal biztonságosabbá váljon, nagyjából ahhoz hasonlóan, mint ahogy a Waze képes jelezi a baleseteket. De ezúttal már nem kellene megerősíteni a történteket vagy manuálisan jelenteni bármit is, mert mindenről azonnal tudnának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ford

Azóta történt

Előzmények