Fizetős lesz a Google AI-alapú keresője

A jelentések szerint azt fontolgatja a Google, hogy fizetőssé teszi az AI-alapú keresőmotort. És azt is, hogy az eddigi legnagyobb felvásárlása keretében bezsebeli a HubSpotot.

A Financial Times jelentése szerint a Google azt fontolgatja, hogy a jövőben pénzt kért az AI-alapú keresőmotorjának prémium funkcióiért.

Jelenleg számos verziót, forgatókönyvet, lehetőséget mérlegelnek. A jól értesült források szerint az AI-alapú kereső funkcióit a prémium csomagokhoz köthetik, azokhoz, amelyek már a Gmailben és a Dokumentumokban is biztosítják az új Gemini AI-asszisztenst.

Ez lenne az első alkalom, hogy a Google egy alaptermékét fizetőssé teszi – a hagyományos keresőmotor ingyenes maradna, a hirdetések pedig még az előfizetőknél is megjelennének a találatok mellett.

A Google annyit árult el, hogy nem dolgoznak vagy fontolgatnak reklámmentes keresési élményt. Ehelyett új prémium lehetőségeken és szolgáltatásokon dolgoznak.

Ezzel párhuzamosan már befektetési bankárokkal és tanácsadókkal egyeztetnek a HubSpot felvásárlásáról: 35 milliárd adhatnak érte, felhasználva a december végén rendelkezésre álló 110,9 milliárd dollárnyi készpénztartalék egy részét. Az időzítés azért érdekes, mert mostanában az USA és az EU is blokkolna minden felvásárlást, amit a big tech végrehajt. Ráadásul ez lenne az Alphabet eddigi legnagyobb felvásárlása.

Azóta történt

Előzmények