Felturbózható a DSL-sávszélesség

John Papandriopoulos

Díjjal jutalmazták annak a melbourne-i PhD-hallgatónak a felfedezését, aki rájött, miként érhető el jóval nagyobb adatátviteli sebesség hagyományos telefonvezetéken. John Papandriopoulos a digitális előfizetői vonalon (DSL) megvalósított széles sávú internet-hozzáférést kutatja. A DSL technológiával elméletileg rendkívül nagy összesített sávszélesség érhető el, VDSL2 hálózatoknál akár 250 Mbps. Az elméleti maximumoktól azonban – és ezt a magyar ADSL-előfizetők is tapasztalhatják – a gyakorlatban mérhető értékek különféle korlátozó tényezők miatt elmaradnak. Ezek közé tartozik a rézkábel hossza és az érpárok közti áthallás. Papandriopoulos szerint ez utóbbi jelenség még viszonylag rövid távolságok esetén is erősen rontja az adatátvitelt, felfedezése ezt küszöböli ki.

Hirdetés

Arról, hogy pontosan hogyan, részleteket egyelőre nem tudni, mert az eljárást bemutató PhD-értekezés – mivel az abban leírt módszer szabadalmi bejegyzés alatt áll – jelenleg nem publikus. A megoldás azt használja ki, hogy az interferencia különféle frekvenciákon különböző.

A felfedezésről beszámoló Melbourne Herald Sun-nak Papandriopoulos elmondta, hogy a telefonvezetékeket magától értetődő módon nem internetes adatátvitelre tervezték, ezért a minőségük sem megfelelő e célra. „Annak idején ha az ember felvette a telefonkagylót, az áthallás miatt hallani lehetett a szomszéd telefonbeszélgetését” – magyarázta. És noha ma már ilyet nem tapasztalunk a hangátvitel esetében, az adatkommunikációnál az interferencia megmaradt. „A telefonvezeték interferál a szomszédéval, sőt az egész utcáéval” – tette hozzá.

Az új eljárással az ADSL2+ és VDSL hálózatokon elérhető sávszélességet lehet közelíteni az elméleti maximumhoz – akár a felhasználónál található modemek cseréje nélkül is. A módszer előnyeinek maximális kihasználáshoz azonban hardvercserére – vagy legalábbis a modem firmware-ének frissítésére – van szükség.

Papandriopoulos egy évig dolgozott a módszer tökéletesítésén. Munkáját most a Melbourne-i Egyetem az egyik legmagasabb rangú tudományos díjával ismerte el.

Azóta történt

Előzmények