Hirdetés

Tovább csökken az ADSL ára

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által 2006 tavaszán bevezetett, az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árain alapuló nagykereskedelmi árszabályozás hatására a piacon a verseny erősödött, és a növekvő sávszélesség mellett csökkentek a fogyasztói árak – mondta Pataki Dániel, hatóság elnöke, miután az NHH Tanácsa a napokban már ötödik alkalommal tette közzé az ADSL-szolgáltatás szabályozott nagykereskedelmi árait.

Az úgynevezett retail minus (RM), azaz a szolgáltatás kiskereskedelmi árain alapuló nagykereskedelmi árszabályozás keretében megjelent legfrissebb nagykereskedelmi árak a 2007 első félévi kiskereskedelmi árakból indulnak ki. A félév végén Magyarországon több mint 1,1 millió széles sávú – ADSL és kábelmodemes – internet-hozzáférés volt a 2005. végi 584 ezer és a 2004. végi 370 ezer után. Az RM szabályozással érintett ADSL-hozzáférések száma két és fél év alatt közel megtriplázódott, és idén júniusra 690 ezer fölé emelkedett. A félév végén Magyarországon a telefonvonalak több mint 20 százalékán vettek igénybe az előfizetők ADSL-szolgáltatást, de van olyan szolgáltatói terület is, ahol minden harmadik vonalon volt széles sávú internet-hozzáférés – emlékeztetett Pataki.

Az RM módszer bevezetésével 2006-ban az NHH-nak az volt a célja, hogy a hatékonyan működő internetszolgáltatók mind az öt kötelezett nagykereskedelmi szolgáltató – Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom (T-Com) és Monortel – területén megfelelő árréssel igénybe vehessék a nagykereskedelmi szolgáltatást, és így versenyképes ADSL-ajánlatokkal jelenhessenek meg. Ez az idei első félévben valósult meg, ekkortól van mind az öt kötelezett szolgáltató területén több választási lehetőség.

A RM módszer bevezetése előtt csak a Magyar Telekom és az Invitel területén volt verseny a kiskereskedelmi ADSL-szolgáltatást nyújtó cégek között, ma viszont már az egész országban van lehetőség alternatív szolgáltatót választani. Az egyes szolgáltatási területeken eltérő számban, de összesen 24 internetszolgáltató kínál ADSL-szolgáltatást. 2006 júniusában az ADSL-előfizetők 96 százaléka a Magyar Telekom és az Invitel körzeteiben vette igénybe a szolgáltatást, mára ez az arány 92 százalékra csökkent.

A szabályozás bevezetése óta a legnépszerűbb – jellemzően 1 Mbps sávszélességű – csomagok nagykereskedelmi árai 2-51 százalékkal mérséklődtek. A kisebb csökkenés az alacsony sávszélességről induló és folyamatosan – néhol két-háromszorosára – gyorsuló csomagok esetén figyelhető meg, míg az új csomagok ma már lényegesen alacsonyabb árakon jelennek meg a piacon, mint 2005-2006-ban. A legnépszerűbb csomagok átlagára az első RM határozatnál 7254 Ft/hó volt, a negyedik határozat idején már 6348 Ft/hó, az ötödik határozat alapját jelentő idei első félévben pedig 4362 Ft/hó. Ezzel párhuzamosan a kábelmodemes hozzáférések ára is csökken – mutatott rá közleményében az NHH.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények