Elégedett a Fujitsu hazai leánycége

A Fujitsu Technology Solutions Kft. a magyar számítástechnikai piac növekedését meghaladó összesített forgalommal, az Intel-architektúrájú szerverek szegmensében rendkívüli, az adattárolók területén pedig erős növekedéssel zárja a 2010-es naptári évet – mondta el a cég mai sajtótájékoztatóján Poros Gábor ügyvezető igazgató. Az első teljes, a Fujitsu egyedüli irányítása alatt eltelt évben a kft. árbevétele 8,6 százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszakáét. Ezen belül 125 százalékkal növekedett az x86-os szerverek, 25 százalékkal az adattárolók – javarészt a saját fejlesztésű Eternus storage-család – forgalma, a komplex informatikai szolgáltatásokból befolyó árbevétel pedig 30 százalékkal nőtt.

Poros Gábor szerint a számok a cég másfél évvel ezelőtti stratégiaváltásának a helyességét igazolják, amely a tevékenység súlypontját a vállalati-intézményi szükségletek kiszolgálására helyezte, miközben a kft. gyakorlatilag kivonult a belépő szintű lakossági eszközök piacáról. Az ügyvezető a piaci folyamatokat jellemezve rámutatott, hogy az informatikai döntéseket évek óta világszerte, de különösen Magyarországon a költségcsökkentés szempontjai határozzák meg. A Fujitsu időben felkészült erre a megközelítésre: térnyerésében meghatározó szerepe van azoknak a fejlesztéseknek, amelyek az informatikai rendszereket optimalizáló technológiák, eszközök és megoldások megteremtésére irányultak. A virtualizált adatközponti infrastruktúrák, a felhőalkalmazásokra kifejlesztett szerverek, az energiatakarékos eszközök akár 20-40 százalékkal csökkenthetik a vállalati informatika üzemeltetési költségeit.

Ezeket az előnyöket ismerte fel többek között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amely idén a magyar felsőoktatás legnagyobb felhőalapú informatikai fejlesztését hajtotta végre egy egységes Fujitsu-platformon. Az egyetem a megnövekedett feladatokat kiszolgáló informatikát csak jelentős létszámbővítéssel tudta volna működtetni, miközben a megnövekedett költségek fedezésére nem álltak rendelkezésre a források. Ezért olyan megoldást választott, amely lehetővé tette, hogy változatlan létszámmal, de az energiaköltségek 50 százalékos csökkentésével feleljen meg az elvárásoknak – mondták el a sajtótájékoztatón.

Poros Gábor a cég 2011-es kilátásairól szólva azt mondta, hogy továbbra is dinamikus növekedésre számít az adatközponti termékek és megoldások területén. Az irodai felhasználások tekintetében a jövő év áttörést hozhat olyan innovatív technológiák szélesebb körű elterjedésében, mint amilyen a költséghatékony vékony kliens vagy a zéró kliens. Az idei folyamatok alapján jó esély van arra, hogy a szolgáltatások forgalmának aránya Magyarországon is eléri a teljes árbevétel negyedét – jósolta az ügyvezető igazgató.

Azóta történt

Előzmények